Publikation
Forside af analysen 'Minoritetsetniske elever fravælges til oplæring'

Minoritetsetniske elever fravælges til oplæring

Virksomheder stiller ulovlige krav til lærlinges etnicitet, når de indgår oplæringsaftaler med elever på erhvervsskoler. Det fremgår af Institut for Menneskerettigheders rundspørge blandt erhvervsskolernes oplæringskonsulenter.

Ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at 36 procent af erhvervsskolernes praktikkonsulenter ofte eller af og til oplever, at virksomheder stiller krav til elevens etnicitet, når de indgår aftaler om lærepladser. 51 procent af oplæringskonsulenterne imødekommer virksomhedens ulovlige krav og risikerer dermed at medvirke til ulovlig diskrimination. 

Det er nemlig ulovligt at diskriminere på baggrund af for eksempel race, etnicitet, national oprindelse, religion og tro i ansættelsen af lærlinge. Det er også ulovligt for erhvervsskolerne at medvirke hertil, hvis de har kendskab til diskriminationen.

Institut for Menneskerettigheder har sammenholdt data fra undersøgelser fra 2006 og 2016: Virksomhedernes krav til lærlinges etnicitet har ændret sig marginalt siden den første undersøgelse i 2006.

I analysen påpeger Institut for Menneskerettigheder, at der er et højere frafald af elever med etnisk minoritetsbaggrund end etnisk danske elever på erhvervsuddannelserne. Forskellen kan indikere, at minoritetsetniske elever har sværere ved at finde en læreplads, og at der mangler fokus på at modvirke diskrimination.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • erhvervsskolerne opretter en akutrådgivning, som giver eleverne mulighed for social, personlig, psykologisk og juridisk rådgivning, når de oplever dårligt lærings- og arbejdsmiljø, herunder chikane, sexchikane og diskrimination, på skolen eller på deres læreplads
     
  • undervisningsministeren skal igangsætte et oplysningsarbejde, der skal sikre, at eleverne får kendskab til regler, rettigheder og klagemuligheder
     
  • erhvervsuddannelseslovens (§ 42) ændres, så de faglige udvalg får klar kompetence til at foretage tilsyn om arbejdsmiljø, chikane, sexchikane og diskrimination i oplæringsvirksomheder
     
  • bekendtgørelsen om de faglige udvalgs behandling af godkendelse af oplæringsvirksomheder ændres, så det bliver muligt for de faglige udvalg at fratage en oplæringsvirksomhed retten til at være oplæringssted, hvis de ikke overholder deres forpligtelser om arbejdsmiljø og ligebehandling eller er dømt for chikane, sexchikane eller diskrimination.

 

 

Har du været udsat for diskrimination, så ring til Diskriminationslinjen på 32 69 86 66.

Diskriminationslinjen er til dig, der har været udsat for diskrimination på grund af alder, religion, handicap, race, etnisk oprindelse, seksualitet, køn, kønsudtryk, kønsidentitet eller kønskarakteristika.

Telefonerne er åbne mandag-torsdag kl. 12-15 på 3269 8666.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk