Publikation
Overgreb mod børn – hvor langt rækker beskyttelsen?

Overgreb mod børn – hvor langt rækker beskyttelsen?

Rapporten er den ene af to analyser, som undersøger forskellige aspekter af Overgrebspakken fra en menneskeretlig vinkel.

Rapporten fokuserer på, om dansk lovgivning og de officielle retningslinjer både centralt og på kommunalt niveau er formuleret hensigtsmæssigt i forhold til at sikre børn bedst muligt mod alle former for overgreb.

Denne analyse består af følgende elementer:

  • Vi kortlægger de vigtigste retningslinjer fra FN’s Børnekomité og Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol.
  • På den baggrund gennemgår vi den danske regulering og supplerer med en analyse af Socialstyrelsens vejledningsmateriale til kommunerne.
  • På det praktiske niveau ser vi nærmere på, hvilken forståelse af overgrebsbegrebet der kommer til udtryk i de lovpligtige overgrebsberedskaber, som alle kommuner skal formulere og offentliggøre.
  • Ledere og medarbejdere i de kommunale børne- og familieforvaltninger er blevet spurgt via spørgeskemaer og i supplerende interviews, hvordan de opfatter overgrebsbegrebet i deres daglige arbejde.

Undersøgelses resultater og anbefalinger

På baggrund af FN’s Børnekonventions bestemmelser om medlemsstaternes forpligtelser til at beskytte børn mod alle former overgreb er der nogle mangler i de regler, der gælder for kommunernes overgrebsberedskab. Institut for Menneskerettigheder anbefaler:

  • at serviceloven ændres, så børn beskyttes ligeligt mod fysiske, psykiske og seksuelle overgreb samt vanrøgt.

I vejledningsmaterialet fra Socialstyrelsen og i beredskaberne hos en tredjedel af kommunerne ses der større eller udelukkende opmærksomhed på seksuelle overgreb i forhold til de andre typer af overgreb.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler:

  • at centrale vejledningsmaterialer fremmer beskyttelse af børn mod alle former for overgreb ved at give ligeligt balanceret og detaljeret vejledning til kommunerne.
  • at kommunerne sikrer, at deres overgrebsberedskaber indholdsmæssigt lever op til lovens krav og er offentligt tilgængelige, for eksempel på deres hjemmesider.
  • at kommunerne via den lovpligtige revision af deres over-grebsberedskab sikrer viden og opmærksomhed hos frontpersonale mod alle typer af overgreb.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk