Publikation
Forside af rapport

Seksuelle overgreb på botilbud

Institut for Menneskerettigheder fokuserer i en ny rapport på konsekvenserne af seksuelle overgreb på botilbud.

Risikoen for at blive udsat for voldtægt er syv gange højere for beboere på botilbud end for andre grupper i befolkningen.

Det fremgår af Institut for Menneskerettigheders nye rapport, der sætter tal på overhyppigheden af voldtægter og seksuelle overgreb for beboere på danske botilbud.

Der bor cirka 30.000 mennesker på et botilbud i Danmark. De fleste bor der, fordi de har et fysisk eller kognitivt handicap, som gør, at de kræver pleje. Men beboere på botilbud er særligt sårbare, blandt andet fordi de er afhængige af en snæver gruppe af mennesker.  

I rapporten ’Seksuelle overgreb på botilbud’ undersøger Institut for Menneskerettigheder også håndteringen og konsekvenserne af seksuelle overgreb på botilbud.

Til det formål har vi blandt andet interviewet pårørende til beboere på botilbud og beboerne selv, efter at de har været udsat for overgreb. Ud fra deres beretninger tegner der sig et mønster af, at mennesker med handicap er dårligere beskyttet mod seksuelle overgreb i Danmark - især på botilbud.

Maria blev udnyttet af sin pædagog

Maria er fra fødslen stærkt udviklingsudfordret og har næsten intet sprog. Derfor har hun boet på et botilbud, siden hun var barn.

Hun har et stort behov for struktur, og derfor er Maria altid alene med sin faste pædagog og må ikke forstyrres. Men en dag opdager det øvrige personale, at pædagogen og Maria ligger nøgne sammen, mens pædagogen laver samlejebevægelser mod Maria. Ved en senere ransagning af pædagogens hjem finder politiet også en række nøgenbilleder af Maria.

"Vi aner ikke, hvorfor Maria befandt sig der på et tidspunkt af dagen, hvor hun ikke skal ligge i sin seng, men en mulighed er, at han har gjort det mange gange, og at hun har vænnet sig til det," fortæller Marias mor.

Marias mor, der også er hendes værge, bliver ikke kontaktet, da overgrebet bliver opdaget, men først flere timer efter. Botilbuddet og politiet beslutter, at Maria ikke skal køres til Rigshospitalets voldtægtsklinik til undersøgelse, hvilket Marias mor ikke forstår.

Botilbuddet forklarer, at de ikke har noget personale, der kan følge Maria til sådan en undersøgelse. Først da Marias mor selv kontakter andre pædagoger, bliver Maria undersøgt.

Til undersøgelsen finder lægerne rester af dna, der ikke tilhører Maria, men undersøgelsen er foretaget for sent til at, der er nok materiale til at lave en sammenligning med pædagogens dna.

Marias mor forklarer, at hverken politiet eller anklagemyndigheden rigtigt forstod, hvad et botilbud er for en størrelse, hvad Marias handicap betyder, eller hvordan hendes sag skal repræsenteres.

Pædagogen bliver dømt for blufærdighedskrænkelse. Marias mor påpeger, at hvis Maria var blevet undersøgt på et tidligere tidspunkt, ville man måske kunne have sikret flere fysiske beviser, der ville betyde, at overgrebet blev dømt som voldtægt.

Maria har autisme i en grad, der gør, at man ikke meningsfuldt kan tale med hende om overgrebet eller tilbyde hende terapi. Maria har ikke modtaget traumehjælp.

Læs hele Marias historie i rapporten 'Seksuelle overgreb på botilbud'.

Rapporten peger på en række områder, hvor beboere på botilbud er ringere beskyttet mod seksuelle overgreb. For eksempel kan seksuelle overgreb på botilbud stå på over længere tid, uden at det bliver opdaget.

Myndighederne reagerer heller ikke altid tilstrækkeligt på mistanke eller viden om overgreb, og mennesker med handicap ikke har lige adgang til specialiserede traumetilbud efter et overgreb.

Anders blev voldtaget af en ven

”Det er svært at forklare … Selvfølgelig har jeg følt … Jeg har været ked af det.”

Anders har et medfødt fysisk handicap og er i trediverne. Han har boet på botilbud i mange år.

Anders bliver venner med en anden beboer på botilbuddet, og de hænger ud sammen. Vennen vil på et tidspunkt låne Anders' computer, hvor han begynder at se porno foran Anders. Herefter voldtager han Anders og er voldelig med både slag og skub.

Anders fortæller, at han havde meget ondt efter voldtægten, og at han ikke turde sige det til nogen. Da Anders endelig fortæller sine pædagoger om overgrebet efter nogle måneder, kontakter de politiet. Politiet gør dog ikke noget ved anmeldelsen, da den ifølge politiet er indgivet for sent.

Anders kommer til læge og får her taget en test for sexsygdomme. Men de skader, voldtægten har forvoldt, får han aldrig undersøgt.

Overgrebet påvirker Anders meget, og botilbuddet henviser Anders til en psykolog. Men psykologen har ikke kompetencer i forhold til Anders’ funktionsnedsættelse, og Anders må derfor selv finde og betale en anden psykolog. 

Institut for Menneskerettigheder påpeger i rapporten, at seksuelle overgreb på botilbud sætter en række menneskerettigheder på spil.

En af de vigtigste og mest fundamentale menneskerettigheder er retten til ikke at blive udsat for nedværdigende eller umenneskelig behandling og til respekt for ens fysiske og personlige integritet. Men seksuelle overgreb krænker denne rettighed.

Seksuelle overgreb risikerer også at gribe ind i en række andre rettigheder for mennesker med handicap. For eksempel retten til sundhed, hvis overgrebet for eksempel forringer offerets fysiske og mentale sundhed, og retten til fuld inklusion og deltagelse i samfundslivet, hvis overgrebet fører til, at offeret trækker og isolerer sig.

Her på siden fortælles dele af Maria og Anders' historie. I rapporten kan du også læse Sarah og Trines oplevelser med overgreb på botilbud.

Anbefalinger

På baggrund af rapporten anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at:

  • Social- og Ældreministeriet styrker botilbudsbeboeres sikkerhed gennem indførelsen af forebyggende initiativer.
     
  • Social- og Ældreministeriet indfører initiativer til styrkelse af seksualoplysningen og den seksuelle sundhed for beboere på botilbud.
     
  • Sundhedsministeriet sikrer adgang til relevante traumetilbud for mennesker med handicap, der har været udsat for seksuelle overgreb.
     
  • Justitsministeriet indarbejder spørgsmål om offerets handicap i sine årlige offerundersøgelser og lignende undersøgelser af seksuelle overgreb for at tilvejebringe et bedre vidensgrundlag om viktimisering af mennesker med handicap samt disse ofres anmeldelsestilbøjelighed.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk