Publikation
BOG: Eksponeret - Grænser for privatliv i en digital tid

Eksponeret - Grænser for privatliv i en digital tid

Antologi, hvor eksperter ser nærmere på, hvordan vi kan sikre borgernes privatliv i en digital verden.

 

Det offentlige Danmark indsamler og bruger personoplysninger fra danskerne i et omfang som aldrig før. Vores data bliver brugt til at hindre snyd med de offentlige kasser, til at give os ordentlig behandling i sundhedsvæsenet og sikre bedre efterforskning hos politiet. Samtidig er beslutningsprocesserne i stigende grad baseret på algoritmer med minimal gennemsigtighed. Men hvad betyder det for demokratiet, når staten og kommunerne ved alt om os, og forvaltningen bliver mere uigennemskuelig? Og kan vi leve med, at staten også får indsigt i, hvor vi opholder os, og hvem vi mødes med?

Også de private virksomheder ved mere og mere om den enkelte, for deres økonomi er i stigende grad baseret på at indsamle og kortlægge så meget data som muligt om os. Men hvordan undgår vi, at vores data – som vi villigt stiller til rådighed på sociale platforme – bliver brugt til at forudsige vores adfærd, profilere os og sælge oplysninger om os? Kan vi opretholde tilliden til offentlige og private institutioners brug af data, hvis vi ikke har nogen indsigt i eller kontrol med dem?

Kort sagt: Hvordan sikrer vi vores privatliv i en digital tid?

Disse spørgsmål og mange flere bliver undersøgt i Eksponeret, som er skrevet af førende danske eksperter, bl.a. Anja Møller Pedersen, ph.d.- stipendiat ved Københavns Universitet og Institut for Menneskerettigheder.

Antologien er redigeret af Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, og Birgitte Kofod Olsen, partner i Carve Consulting.

Bogen er udgivet af Gads Forlag.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk