Publikation
Ligebehandling af grønlændere i Danmark

Ligebehandling af grønlændere i Danmark

Grønlænderes oplevelser af mødet med det danske samfund.

Grønlændere er danske statsborgere og har derfor de samme rettigheder i Danmark som alle andre med dansk statsborgerskab.

I almindelighed bliver grønlændere ikke betragtet som en etnisk minoritet, selvom nogle oplever særlige sproglige, kulturelle og sociale udfordringer i det danske samfund på linje med borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

Men denne og andre undersøgelser viser, at personer med grønlandsk baggrund møder en række udfordringer i forhold til at nyde lige muligheder med andre danskere i Danmark.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler:

  • at kommunerne i deres procedurer og praksis sikrer ligebehandling af grønlændere.
  • at offentlige myndigheder (regioner, kommuner m.fl.) sikrer, at grønlændere kender til mulighederne for tolkning og bliver tilbudt tilstrækkelig og kvalificeret tolkning.
  • at Danmark bringer reglerne om tolkebistand i overensstemmelse med artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ved at præcisere i retsplejeloven, at adgang til tolkebistand gælder under hele straffesagens behandling.
  • at Beskæftigelsesministeriet tager initiativ til at få kortlagt og dokumenteret de årsager, der er til den lave beskæftigelsesgrad blandt grønlændere i Danmark, som gør det særligt vanskeligt at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • at Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling præciserer læringsmål vedrørende rigsfællesskabet, fx viden om nutidige forhold i Grønland, i relevante vejledninger og læseplaner for folkeskolens fag. Det gælder særligt i fagene dansk,historie og samfundsfag.
  • at Social- og Indenrigsministeriet støtter en stærkere organisering og hermed repræsentation af grønlændere bosat i Danmark.
  • at der etableres en dialog med repræsentanter for grønlændere i Danmark om, hvorvidt grønlændere som gruppe bosat i Danmark ønsker at blive anerkendt som nationalt mindretal.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk