Nyhed

Barselsregler skal tilgodese flere forældre og familieformer

Billede af seks hænder på barnevogn. Fotograf er Karen Rosetzsky

Foto: Karen Rosetzsky

Ny barselslovgivning skal tage højde for forskellige familieformer og gavne flere forældre, der vil holde barsel. Institut for Menneskerettigheder udgiver publikation med ni familiers erfaringer med de gældende danske barselsregler.

Inden august næste år skal Danmark have indført øremærket barsel til fædre. EU-direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv forpligter Danmark til at ændre barselsreglerne.

”Vi har i Danmark lige nu en meget oplagt mulighed for at reformere og fremtidssikre det danske barselssystem. De nuværende danske barselregler er skåret over en skabelon med mor, far og børn og med forventning om, at mor ønsker mest barsel, hvilket ikke matcher de mange forskellige familietyper og forældre, der er i dagens Danmark,” siger Morten Emmerik Wøldike, der er leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med kønsligestilling.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at barselsreglerne bliver reformeret, så de sikrer ligestilling og selvbestemmelse og tager højde for, at der er forskellige familieformer. Hovedanbefalingerne udkom med rapporten ’Mere ligestilling i de danske barselsregler’ fra december 2020.

Vi skal ikke ende med et sæt barselsregler, som tiden er løbet fra, før de er blevet indført.
Morten Emmerik Wøldike, Institut for Menneskerettigheder

Som opfølgning på rapporten fra 2020 har Institut for Menneskerettigheder talt med en række forskellige familier for at blive klogere på, hvordan forældre oplever de barselsregler, der gælder nu. Det er blevet til udgivelsen ’Forældre på barsel’.

De forældre, vi har talt med, mener, at de nuværende regler i ringe grad afspejler deres arbejdsliv, familieliv eller forældreskab.

Fædres barsel skaber balance

Den kommende øremærkede barsel til fædre er ifølge dem, vi har talt med, vigtige for balancen i deres familie og tilhørsforholdet til børnene. En af de fædre, vi har talt med, forklarer, at hans barsel har gjort, at forældreskabet bliver delt mere lige imellem far og mor.

Danske fædre vil gerne tage mere barsel, viser den undersøgelse, som Institut for Menneskerettigheder udgav i december 2020. 42 procent af fædrene ville gerne have taget mere orlov, og hver tredje far svarer i undersøgelsen, at han har holdt mindre barsel end ønsket.

”Øremærket barsel til fædre er en stor gevinst for familierne og et skridt mod en mere ligelig fordeling af omsorgsforpligtelserne i familien,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Flere familieformer skal tænkes med

For kvindelige iværksættere, solomødre og LGBTI+-familier harmonerer de nuværende barselsregler dårligt med deres livssituation og arbejds- og familieliv.

Det er utopi at tro, at selvstændige trækker stikket under barsel.
Julie Ravn, selvstændig erhvervsdrivende, i 'Forældre på barsel'

De kvindelige iværksættere fortæller, at de ikke kan trække stikket under hele deres barsel, for så har de ikke noget at komme tilbage til. Solomødre frygter, at øremærket barsel tager barselstid fra dem og deres børn, mens LGBTI+-familier oplever, at systemet ikke rummer deres familieform.

”Kvindelige iværksættere, soloforældre og LGBTI+-forældre skal tænkes med, så vi ikke ender med et sæt barselsregler, som tiden er løbet fra, før de er blevet indført,” siger Morten Emmerik Wøldike.

Derfor opfordrer Institut for Menneskerettigheder til, at politikerne i deres arbejde med at udforme nye barselsregler tager højde for de erfaringer, som fædre, kvindelige iværksættere, soloforældre og LGBTI+-forældre har gjort sig.

Anbefalinger

Kvindelige iværksættere ramler ind i rigide regler, der tvinger dem til enten at sætte deres virksomhedsdrift på pause eller droppe barslen. Reglerne for kvindelige iværksættere på barselsorlov bør gøres mere fleksible, så det er muligt at drive forretning under barselsorloven.

Soloforældre rejser bekymring om, at de mister barsel, når der indføres øremærkning. Derfor anbefaler vi, at familier med én forælder, får mulighed for at disponere over den fulde orlovslængde, og at der gives mulighed for, at et nærtstående familiemedlem eller ven kan tage 14 dages orlov i forbindelse med fødslen.

LGBTI+-familier oplever, at barselssystemet har vanskeligt ved at håndtere, at deres familie ikke består af far, mor og børn. Derfor bør familier med flere end to forældre have mulighed for frit at overdrage dele af de biologiske forældres barselsorlov til de andre forældre.

Overordnet anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at barselsreglerne bliver reformeret, så de sikrer ligestilling og selvbestemmelse og inkluderer forskellige familieformer. Se samtlige anbefalinger.

Om 'Forældre på barsel'

Publikationen sætter gennem ni interviews med forældre fokus på, hvordan forskellige familieformer påvirkes af barselsreglerne. Vi giver her ordet til:

  • Fædre, der har haft stor glæde af at holde orlov med deres børn
  • Kvindelige iværksættere, som kæmper med at holde liv i forretningen under barselsorloven 
  • LGBTI+-familier, hvor ikke alle forældre har de samme rettigheder
  • Solomødre, som er bekymrede for, at øremærket barsel til fædre betyder, at de fremover mister retten til en del af deres barselsorlov.

Dyk ned i historierne i 'Forældre på barsel - 9 fortællinger om forældres møde med barselsreglerne', Institut for Menneskerettigheder, maj 2021.