Publikation
Forside med far på barsel sammen med baby

Forældre på barsel – 9 fortællinger om forældres møde med barselsreglerne

De gældende barselsregler bør reformeres, så de sikrer ligestilling og selvbestemmelse og tager højde for, at der er forskellige familieformer. Ny publikation sætter fokus på forældres møde med barselsreglerne.

Danmark skal inden august 2022 indføre nyt EU-direktiv om balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner.

Direktivet forpligter EU-medlemsstaterne til blandt andet at indføre to måneders øremærket barselsorlov til begge forældre. Det betyder, at der skal indføres mere øremærket orlov til fædre i de danske barselsregler.

Øremærket barsel til fædre er et vigtigt skridt mod at opnå øget ligestilling mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, i hjemmet og i forhold til børnene. 

Det har været megafedt for mig at opleve, at jeg er den primære omsorgsperson.
Jesper Risom, far til to børn, i 'Forældre på barsel' 

Samtidig åbner implementeringen af det nye EU-direktiv en mulighed for at reformere reglerne på barselsområdet i Danmark: Det gør det muligt at sikre mest mulig ligestilling mellem kønnene og sikre gode og fleksible muligheder i familierne.

Implementeringen giver også anledning til at indtænke de familiekonstellationer, som i dag ikke får tilstrækkelig gavn af reglerne.

En familie kan være så mange ting; det er jo ikke bare mor og far og børn mere.
Lonni Nielsen, solomor til et barn, i 'Forældre på barsel'

Med udgivelsen 'Forældre på barsel' sætter Institut for Menneskerettigheder gennem ni interviews med forældre fokus på, hvordan forskellige familieformer påvirkes af barselsreglerne.

Barsel til forskellige forældre

I 'Forældre på barsel' giver vi ordet til forskellige forældre:

  • fædre, der har haft stor glæde af at holde orlov med deres børn
  • iværksætterkvinder, som kæmper med at holde liv i forretningen under barselsorloven
  • LGBTI+-familier, hvor ikke alle forældre har de samme rettigheder
  • solomødre, som er bekymrede for, at øremærket barsel til fædre betyder, at de fremover mister retten til en del af deres barselsorlov.

Udgivelsen har blandt andet til formål at inspirere arbejdet med nye barselsregler.

Anbefalinger

Kvindelige iværksættere ramler ind i rigide regler, der tvinger dem til enten at sætte deres virksomhedsdrift på pause eller droppe barslen. Reglerne for kvindelige iværksættere på barselsorlov bør gøres mere fleksible, så det er muligt at drive forretning under barselsorloven.

Soloforældre rejser bekymring om, at de mister barsel, når der indføres øremærkning. Derfor anbefaler vi, at familier, hvor der kun er én forælder, får mulighed for at disponere over den fulde orlovslængde, og at der gives mulighed for, at et nærtstående familiemedlem eller ven kan tage 14 dages orlov i forbindelse med fødslen.

LGBTI+-familier oplever, at barselssystemet har vanskeligt ved at håndtere, at deres familie ikke består af far, mor og børn. Derfor bør familier med flere end to forældre have mulighed for frit at overdrage dele af de biologiske forældres barselsorlov til de andre forældre.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler desuden, at:

  • der indføres en lige fordeling af øremærkede uger med ydelse efter fødslen, for eksempel 11 øremærkede uger til henholdsvis den fødende forælder og den ikkefødende forælder. 
     
  • forældre får en pulje af ikkeøremærkede uger med ydelse efter fødslen, som de frit kan dele imellem sig, for eksempel 26 uger.
     
  • det overvejes, om der skal indføres et yderligere ligestillingsfremmende tiltag, der opdeler de ikkeøremærkede uger med ydelse efter fødslen ligeligt (en reservation), så den fødende forælder og den ikkefødende forælder har lige mange uger hver, for eksempel 13 uger (26 uger delt i to).
     
  • reglerne bygges op omkring færre orlovstyper, for eksempel graviditetsorlov til den fødende forælder inden fødslen og øremærket forældreorlov og ikke-øremærket forældreorlov til forældrene efter fødslen.
     
  • den fødende forælder gives en særlig pulje af uger til graviditetsorlov med ydelse inden fødslen i minimum fire uger. Disse særlige uger bør være ud over den fødende forælders øremærkede uger efter fødslen.
     
  • den fødende forælder gives en ret til fravær lige efter fødslen i minimum 10 uger, hvoraf to af ugerne er obligatoriske for den fødende forælder at afholde. De afholdte uger skal fratrækkes den fødende forælders øremærkede forældreorlov efter fødslen.
     
  • reglerne gøres kønsneutrale, så de i højere grad omfatter de forskellige familieformer, som findes i dag, for eksempel ved at ændre terminologien ”mor” til ”den fødende forælder” og ”far/ medmor” til ”den ikke-fødende forælder”. 
     
  • der indføres tiltag, som sikrer, at en nærtstående til den fødende forælder kan afholde to ugers orlov i forbindelse med fødslen, når den fødende forælder er den eneste forældremyndigheds-indehaver ved fødslen. 

Kilde: 'Mere ligestilling i de danske barselsregler', Institut for Menneskerettigheder, december 2020

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk