Nyhed

Krav om selvforsørgelse til mand med handicap var diskrimination

Hænder med vielsesringe
Ifølge FN’s Handicapkomité blev en dansk mand udsat for diskrimination, da han i 2013 blev nægtet ægtefællesammenføring, fordi han havde været på kontanthjælp.

Udlændingenævnet skulle have taget højde for Max Bendtsens hjerneskade, da de i 2013 tog stilling til hans ansøgning om at få ægtefællesammenføring med sin ukrainske kone. Sådan lyder kritikken fra FN’s Handicapkomité, der netop har taget stilling til sagen.

Max Bendtsen fik afslag på familiesammenføring, fordi han havde været på kontanthjælp og derfor ikke levede op til selvforsørgelseskravet. Bendtsen ankede afgørelsen, da han fik kontanthjælp på grund af en hjerneskade, som han havde pådraget sig efter en alvorlig trafikulykke. Både byretten og landsretten gav Max Bendtsen ret i, at modtagelsen af kontanthjælp ikke skulle forhindre ham i at få familiesammenføring, når den skyldtes et varigt handicap.

Men i december 2016 kom Højesteret frem til den modsatte konklusion, og Max Bendtsen fik dermed endeligt afslag på ægtefællesammenføring. Det er den afgørelse, FN’s Handicapkomité nu kritiserer i sin udtalelse. Ifølge FN’s Handicapkomite blev Max Bendtsen blev udsat for indirekte diskrimination på grund af handicap, da han fik afslag på ægtefællesammenføring.

”Vi er glade for og enige med Handicapkomiteens udtalelse. Forhåbentlig vil kritikken fra FN’s Handicapkomité betyde, at mennesker med handicap fremover ikke bliver stillet ringere end andre i adgangen til ægtefællesammenføring,” siger Nikolaj Nielsen, jurist og teamleder ved Institut for Menneskerettigheder og tilføjer:

”Højesteret fortolkede Handicapkonventionens diskriminationsbeskyttelse ekstremt snævert i sin afgørelse. Handicapkomitéen anbefaler nu, at forbuddet mod diskrimination får større betydning i sager om ægtefællesammenføring.”

Nyt forbud mod diskrimination på grund af handicap

I juni i år trådte et nyt dansk forbud mod diskrimination på grund af handicap i kraft.

”Vi regner med, at det nye forbud mod diskrimination får den positive betydning, at de danske myndigheder vil være mere opmærksomme på at undgå, at personer med handicap stilles ringere end andre borgere på grund af deres handicap,” siger Nikolaj Nielsen.

Det er første gang, FN’s Handicapkomité har taget stilling til en sag fra
Danmark. FN’s Handicapkonvention stammer fra 2006, og Danmark ratificerede konventionen i 2009.