Dom

Menneskerettighedsdomstol dømmer Danmark i pebersprayssag

Fængsel med overvågningskamera set udefra over mur med pigtråd
Danmark er tirsdag blevet dømt i en sag om to fængselsbetjentes brug af peberspray mod en indsat. Dommen går både på magtanvendelsen og den mangelfulde undersøgelse af sagen.

Det var et brud på artikel 3 om umenneskelig og nedværdigende behandling, da to fængslebetjente uden forudgående varsel anvendte peberspray mod en indsat i en observationscelle i Enner Mark Fængsel.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fandt ikke bevis for, at magtanvendelsen var strengt nødvendig på grund af den indsattes egen opførsel. 

”Brugen af peberspray i lukkede rum er uberettiget, hvis der kan anvendes andre magtmidler. Det har Menneskerettighedsdomstolen også tidligere slået fast. Magtanvendelser i fængsler skal i det hele taget begrænses mest muligt og være strengt nødvendige på grund af den indsattes egen opførsel og rimelige i forhold til forseelsernes karakter,” siger Peter Vedel Kessing, seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder.

Danmark bliver også dømt for mangelfuld undersøgelse af sagen efterfølgende. Både politiet, Kriminalforsorgen og Statsadvokaten i Viborg afviste klagen fra den indsatte, og der blev ikke rejst tiltale mod fængselsbetjentene.

Når indsatte i statens varetægt oplever menneskerettighedskrænkelser, skal det undersøges fyldestgørende. Det slår dagens dom fast.
Peter Vedel Kessing, seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder 

Under efterforskningen blev der ikke taget stilling til, om magtanvendelsen og brugen af peberspray var strengt nødvendigt på grund af mandens opførsel. Det blev ikke undersøgt, hvorfor betjentene gik ind i cellen, om betjentene kunne have planlagt indsatsen og handlet anderledes i situationen, eller om de levede op til de danske regler i magtanvendelsesbekendtgørelsen.

Og det var en fejl, fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dagens dom.

”Når indsatte i statens varetægt oplever menneskerettighedskrænkelser, skal det undersøges fyldestgørende. Dagens dom slår den pligt fast med syvtommersøm. Dommen peger også på et generelt problem med, at det ikke bliver undersøgt, om magtanvendelse mod indsatte kan være i strid med menneskerettighederne, men i stedet alene efterforskes som en straffesag mod fængselsbetjentene,” siger Peter Vedel Kessing.

Institut for Menneskerettigheder har løbende gjort opmærksom på, at manglen på ressourcer i de danske fængsler kan føre til øget magtanvendelse og menneskerettighedskrænkelser.

I en rapport om danske regler og praksis for brug af peberspray i fængsler og arresthuse fra 2014 konkluderede Institut for Menneskerettigheder, at reglerne bør præcisere, at peberspray som udgangspunkt ikke må bruges i lukkede rum, eller hvis betjentene har fuld kontrol over en indsat.

Hvad siger artikel 3 om magtanvendelse?

Fængselsbetjente skal overholde forbuddet mod tortur, umenneskelig eller nedværdigende behandling, som er beskyttet i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3. Forbuddet sikrer en grundlæggende ret til ikke at blive mishandlet af myndigheder. Det indebærer også, at staten aktivt skal sikre, at personer ikke bliver behandlet i modstrid med bestemmelsen.

Forbuddet er absolut. Det betyder dog ikke, at fængselsbetjente ikke kan anvende f.eks. peberspray mod en indsat, men kun hvis det er strengt nødvendigt på grund af personens egen opførsel, og et mindre indgribende magtmiddel ikke er tilstrækkeligt.