Debat

Med mere overvågning følger mindre privatliv

Overvågningskamera
Overvågningen af borgerne må ikke blive for vidtgående. Derfor skal nye regler evalueres, skriver Louise Holck, konstitueret direktør for instituttet.

Af Louise Holck, konstitueret direktør, Institut for Menneskerettigheder

Folketinget har netop givet både offentlige myndigheder og private personer og firmaer bedre muligheder for at overvåge almindelige mennesker som dig og mig. Det betyder, at langt flere kameraer kommer til at holde øje med os. Da vi første gang hørte om regeringens forslag om mere overvågning, rykkede vi lidt længere frem på vores stole her hos Institut for Menneskerettigheder, for med mere overvågning følger mindre privatliv. Vores ret til respekt for privatliv er en essentiel menneskerettighed, som vi skal værne om.

Jeg giver regeringen ret i, at overvågning kan være brugbart til bekæmpelse af alvorlig kriminalitet. Og når det kommer til at bekæmpe af alvorlig kriminalitet, giver menneskeretten Danmark vide rammer til at begrænse borgernes frihed. Men vi skal sikre os, at det bliver brugt ordentligt.

Derfor er det også godt, at nogle af de bekymringer, som instituttet fremhævede i sit høringssvar er blevet adresseret.

Men vi skal fortsat sikre os, at overvågningen ikke bliver for vidtgående. Allerede nu er der ifølge Sikkerhedsbranchen mindst 1,5 millioner overvågningskameraer, som filmer os dag og nat, og skridt for skridt tillader vi stadig mere overvågning.

Vi skal også blive klogere på, hvordan overvågning faktisk begrænser os. Når vi som samfund tager drastiske skridt som mærkbart at øge overvågningen af helt almindelige borgere, bør vi undervejs se os tilbage og sikre, at vi ikke kommer til at gå for langt. Derfor anbefaler vi hos Institut for Menneskerettigheder, at Folketinget sikrer, at de nye regler bliver evalueret, når de har virket i en tid.

Kontakt

Afdelingsleder, Juridisk afdeling