Nyhed

Militær i gaderne bør være en sjældenhed

Instituttet anbefaler i et nyt høringssvar, at forsvarets ansatte altid uddannes, inden de sættes ind for at løse politiopgaver på dansk jord.

Siden september 2017 har danske soldater overtaget opgaver fra politiet som fx at bevogte synagogen i Krystalgade i København. Med en række forslag til ændringer af politiloven, retsplejeloven, forsvarsloven og den militære straffelov vil regeringen nu styrke reguleringen af forsvarets bistand til politiet.

Institut for Menneskerettigheder mener, det er positivt med en klarere reguleringen af forsvarets bistand til det danske politi, men understreger i

, at militær magtanvendelse i Danmark kun bør bruges i sjældne tilfælde. Det gælder især, hvis forsvarets ansatte skal løse opgaver på landjorden og direkte over for borgerne.

”Det er politiets og ikke forsvarets opgave at sikre ordenshåndhævelse i Danmark. Politiet bør som udgangspunkt ikke kunne komme i en situation, hvor de ikke har ressourcerne til at udføre deres arbejde. Derfor bør bistand fra forsvaret være en snævert anvendt undtagelse til politiets myndighedsudøvelse, særligt i borgernære politiforretninger,” siger Christoffer Badse, monitoreringschef, Institut for Menneskerettigheder.

Efterlyser et krav om uddannelse

Christoffer Badse tilføjer, at forsvarets ansatte bør uddannes i menneskeretten og den relevante danske lovgivning som fx politi- og retsplejeloven på et niveau, der svarer til politiuddannelsens grundskole.

”Borgeren har rettigheder – også i forbindelse med politiets virke. Det bør derfor være et krav, at soldaterne har fået en grunduddannelse i den lovgivning, de skal arbejde inden for, før de får politimæssige beføjelser,” siger Christoffer Badse.

I høringssvaret efterlyser Institut for Menneskerettigheder samtidig en række præciseringer i lovforslaget for at sikre borgernes rettigheder i de tilfælde, hvor forsvarets ansatte anvender magt mod borgere.