Nyhed

Nyfødte har ret til samme statsborgerskab som deres forældre

Kort over landene omkring Syrien
Institut for Menneskerettigheder advarer regeringen mod at fremsætte lovforslag, der vil fratage børn født i et 'forbudt område' deres danske statsborgerskab.

I dag får alle børn med en dansk forælder automatisk dansk statsborgerskab ved fødslen – uanset hvor de er født i verden. Men det princip vil regeringen nu gøre op med og foreslår, at børn født i et såkaldt ’forbudt område’ ikke længere skal have dansk statsborgerskab. I sit høringssvar advarer Institut for Menneskerettigheder mod lovforslaget.

”Et barn har ret til samme statsborgerskab som sine forældre, og det skal ikke straffes for forældrenes handlinger. Fratager Danmark barnet denne beskyttelse, vil det være en krænkelse af barnets menneskerettigheder. Vi anbefaler derfor, at regeringen ikke fremsætter lovforslaget for Folketinget,” siger direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen.

Han forklarer, at forslaget fra regeringen både vil stride mod princippet om familiens statsborgerretlige enhed, hvor familiemedlemmer har samme statsborgerskab, og mod princippet om, at et barn ikke bør miste sit statsborgerskab på grund af forældrenes handlinger. Begge menneskeretlige principper stammer fra Europarådets Statsborgerretskonvention.

”Vedtager Folketinget forslaget, vil Danmark fratage nyfødte børn dansk statsborgerskab, alene fordi det fødes det forkerte sted. Det gælder uanset om forældrene stadig er danske statsborgere, eller om barnet har danske søskende,” siger Jonas Christoffersen.

Institut for Menneskerettigheder peger i høringssvaret på, at forslaget vil føre til helt vilkårlige resultater. For eksempel vil et barn, der fødes af sin mor i ’et forbudt’ område, men hvis danske far opholder sig uden for området, ikke miste sit danske statsborgerskab. Ligeledes vil et barn, hvis mor lige præcis når at slippe ud af området inden fødslen, heller ikke miste sit danske statsborgerskab.

”Konsekvensen af dette forslag er, at børn, der tilfældigvis fødes i ’et forbudt område’, bliver straffet hårdere end deres forældre for handlinger, de ikke har haft nogen indflydelse på. Bakker Folketinget op om forslaget, vil det markere et fundamentalt skifte i de principper, vi normalt behandler uskyldige børn ud fra,” siger Jonas Christoffersen og tilføjer:

”Børnene risikerer ikke alene at miste deres danske statsborgerskab. I nogle tilfælde vil de blive statsløse, og det vil have alvorlige konsekvenser for deres menneskeretlige beskyttelse.”