Nyhed

Samtykkelovgivning kan styrke menneskeretten

Kvinde holder hånd op foran sig.
Instituttet vurderer, at samtykkebaseret voldtægtslovgivning kan have menneskeretlige fordele, så længe retssikkerheden sikres for alle involverede.

I den seneste tid har der været politiske drøftelser i Folketinget og debat i medierne om behovet for en ny voldtægtslovgivning, som stiller et tydeligere krav om samtykke.

Institut for Menneskerettigheder vurderer, at samtykkebaseret voldtægtslovgivning kan styrke menneskeretten i voldtægtssager, men understreger samtidig, at det er afgørende, at loven udformes tilstrækkeligt klart for at sikre retssikkerheden for alle involverede. Vurderingen fremgår af et nyt policy brief og et notat fra instituttet.

”Hvis Danmark indfører samtykkebaseret voldtægtslovgivning vil det være et positivt menneskeretligt skridt, fordi det vil understrege, at en seksuel handling skal være frivillig for alle parter,” siger Marya Akhtar, specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder.

I dag er den danske voldtægtslovgivning baseret på tvang. Det vil sige, at den fokuserer på, om der har været vold eller trusler involveret i handlingen. I praksis kan en gerningsmand dog godt blive dømt for voldtægt uden at have udsat offeret for vold eller direkte trusler.

Ingen dom uden beviser

Samtykkebaseret voldtægtslovgivning har været kritiseret for at gøre op med princippet om, at enhver er uskyldig, til det modsatte er bevist, men ifølge instituttets vurdering er det ikke tilfældet.

”Der vil kun falde dom, hvis anklagemyndigheden kan bevise, at der ikke forelå et samtykke. Det er dog helt afgørende, at lovgivningen bliver så klar, at det på gerningstidspunktet er tydeligt for de involverede, at gerningsmanden kan risikere at blive straffet,” siger Marya Akhtar.

Instituttet forventer ikke, at en ny samtykkebaseret voldtægtslovgivning vil lette den komplekse bevisvurdering i voldtægtssager, men fordelene ved en lovændring kan være, at:

  • Retten til selvbestemmelse og den seksuelle og personlige integritet kommer i fokus.
  • Fokus for efterforskningen og straffesagen i højere grad bliver, om den seksuelle handling var frivillig, end om offeret gjorde modstand.
  • Samtykkebaseret lovgivning kan få flere ofre til at anmelde voldtægter eller voldtægtsforsøg og dermed reducere de mørketal, der findes i dag.

Kontakt

Chefkonsulent, Juridisk afdeling