Nyhed

Statsløse født i Danmark bør få dansk statsborgerskab ved fødslen

Dansk pas
FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, udgiver i dag en kortlægning af statsløshed i Danmark. Instituttet opfordrer regeringen og Folketinget til at følge organisationens anbefalinger.

Inden udgangen af 2024 skal der være gjort en ende på statsløshed. Sådan lyder målsætningen i en handlingsplan fra FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR. Danmark bakker officielt op om planen, men der er fortsat problemer med statsløshed i Danmark. Det fremgår af en ny kortlægning af statsløshed i Danmark, som UNHCR udgiver i dag.

Statsløshed er et stort menneskeretligt problem, fordi statsløse står uden de rettigheder, som borgere med statsborgerskab og juridisk tilknytning til en stat nyder godt af.
Eva Ersbøll, seniorforsker emerita, Institut for Menneskerettigheder

”Statsløshed er et stort menneskeretligt problem, fordi statsløse står uden de rettigheder, som borgere med statsborgerskab og juridisk tilknytning til en stat nyder godt af. Desværre er der også noget at komme efter i Danmark på statsløseområdet,” siger Eva Ersbøll, der er seniorforsker emerita ved Institut for Menneskerettigheder og i mange år har forsket i statsløshed i Danmark. Eva Ersbøll har bidraget til kortlægningen som uafhængig konsulent for UNHCR.

Reglerne virker ikke

Der bor på nuværende tidspunkt i alt 8.468 statsløse personer i Danmark. Heriblandt er der 2.136 børn og blandt dem er 537 født her i landet. Danmark er særligt forpligtet til at bekæmpe statsløshed blandt børn og unge, som er født i Danmark.

”Danmark har tilsluttet sig både FN’s Børnekonvention og FN’s Konvention om Begrænsning af Statsløshed fra 1961, som begge forpligter os til at give statsborgerskab til statsløse, der fødes i Danmark. Konventionerne er også indført i dansk lovgivning, men reglerne fungerer ikke i dag. Det må vi konstatere, når vi kan se, at der i alt bor 570 statsløse børn, unge og voksne i Danmark, som er født her i landet,” siger Eva Ersbøll.

Automatisk statsborgerskab til statsløse født i Danmark

I kortlægningen anbefaler UNHCR, at Danmark ændrer loven, så statsløse børn automatisk får dansk statsborgerskab, når de fødes i Danmark. Hvis Danmark holder fast i de nuværende regler, hvor barnets forældre skal indsende en ansøgning om tildeling af statsborgerskab, anbefaler UNHCR, at kravet til børnenes ophold i Danmark ændres fra ”lovligt ophold” til ”fast varigt ophold”. UNHCR anbefaler også, at de danske myndigheder fremover informerer alle statsløse eller deres forældre om, at de har ret til dansk statsborgerskab.

Anbefalingerne svarer til Institut for Menneskerettigheders anbefalinger på området. De fremgår af instituttets seneste statusrapport om statsborgerskab fra 2018

Øvrige anbefalinger

UNHCR’s kortlægning, Mapping Statelessness in Denmark, kan læses på UNHCR’s hjemmeside og indeholder mange andre væsentlige anbefalinger. Heriblandt lyder det fra UNHCR, at:

  • Proceduren til bestemmelse af statsløshed bør udbygges.
  • Der bør indføres en særlig opholdstilladelse for personer, der er anerkendt som statsløse.
  • Der bør ikke afkræves gebyr ved ansøgning om statsborgerskab fra herfødte statsløse unge.
  • Der bør gives reelle lettelser ved ansøgning om statsborgerskab fra statsløse født uden for Danmark.
  • Der bør indføres garantier mod statsløshed ved tab og fratagelse af statsborgerskab, herunder ved afgørelser om, at en person aldrig har været dansk, fordi betingelserne herfor oprindeligt ikke var til stede.