Nyhed

Torturkomité undersøger Danmark

ryggen af ung dreng, der spiller fodbold på indhegnet bane bag høje mure
FN’s Torturkomité bør rette sin opmærksomhed mod dansk brug af varetægtsfængsling, tvang i psykiatrien og ineffektive klagesystemer hos blandt andet politiet, lyder det fra Institut for Menneskerettigheder.

FN’s Torturkomité sætter i november Danmarks indsats mod tortur og nedværdigende behandling under lup, når Danmark eksamineres 8.-9. november 2023 i Genève.

I sin rapport til komitéen slår Institut for Menneskerettigheder særligt ned på udfordringer i fængselsvæsenet, politiet og i psykiatrien.

Ved en nylig dom mod Danmark ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blev det klart, at efterforskningen af fængselsbetjentes magtanvendelse er mangelfuld.

Klagemekanismer skal fungere effektivt og tage højde for borgernes menneskerettigheder.
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder

”Når staten bruger magt på en måde, der kan indebære krænkelse af menneskerettighederne, skal det undersøges grundigt. Derfor skal klagemekanismer fungere effektivt og tage højde for borgernes menneskerettigheder. Det gælder for kriminalforsorgen såvel som for politiet,” siger Louise Holck, direktør på Institut for Menneskerettigheder.

Overfor Torturkomitéen fremhæver Institut for Menneskerettigheder, at der er behov for, at alle sager om overdreven magtanvendelse i politiet og i kriminalforsorgen undersøges effektivt af en uafhængig instans.

For lange varetægtsfængslinger under for ringe forhold

Siden FN’s Torturkomité sidst undersøgte Danmark i 2015, er antallet af varetægtsfængslinger steget markant. Sammenlignet med andre nordiske lande anvender Danmark nu varetægtsfængslinger langt oftere og længere.

41 procent af alle fængslinger var i 2021 varetægtsfængslinger:

”Varetægtsfængslede er uskyldige, indtil det modsatte er bevist. Derfor vækker det særlig bekymring, at længden af varetægtsfængslinger stiger. Samtidig er der hverken plads eller personale nok i fængslerne. Det stigende antal varetægtsfængslede betyder, at forholdene for de varetægtsfængslede og andre indsatte bliver ringere,” siger Louise Holck.

Mange varetægtsfængslede er i praksis lukkede inde i en celle næsten hele døgnet og de har dårligere muligheder for beskæftigelse og besøg. Modsat varetægtsfængslede er forholdene for afsonere bestemt ved lov.

Tvang i psykiatrien

Danmark er endnu ikke lykkedes med at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien.

I 2022 gennemgik Det Psykiatriske Patientklagenævn 145 sager med brug af tvang og konkluderede, at tvangen var ulovlig i 68 af de sager. To år tidligere blev Danmark dømt ved Menneskerettighedsdomstolen for en 23-timer lang bæltefiksering.

”Tvang må aldrig erstatte omsorg, behandling og pleje. Lige nu fremgår det princip af psykiatriloven, men det efterleves desværre ikke tilstrækkeligt,” siger Louise Holck.  

FN’s Handicapkomité og Europarådets Torturkomité har tidligere rejst kritik af den danske brug af tvang i psykiatrien.

Hvad er FN’s Torturkomité?

FN’s Torturkomité har til opgave at sikre, at Torturkonventionen bliver overholdt af staterne. Komitéen består af 10 uafhængige eksperter fra forskellige lande.

Danmark var i 1987 blandt de første tyve lande, der forpligtede sig til at følge Torturkonventionen, som FN’s Generalforsamling havde vedtaget tre år forinden.

Siden 1987, hvor konventionen trådte i kraft, har Danmark løbende rapporteret til FN’s Torturkomité i forbindelse med eksaminationer som den forestående. Den seneste eksamination fandt sted i 2015.

Eksaminationen af Danmark finder sted onsdag 8. november 2023 kl. 10-13 og torsdag 9. november 2023 kl. 15-18. Den kan følges live fra Genève.

Anbefalinger

Folketingets Ombudsmand, Grønlands Råd for Menneskerettigheder og Institut for Menneskerettigheder mødes med Torturkomiteen tirsdag 7. november 2023 forud for eksaminationen. 

Institut for Menneskerettigheder har bidraget med input til Torturkomitéen under forberedelserne med en rapport, som blev indsendt 2. oktober 2023.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at Danmark:

  • indfører lovgivning, der forpligter Den Uafhængige Politiklagemyndighed til i sin sagsbehandling at efterforske, om menneskeretten er krænket
  • reducerer brugen af varetægtsfængsling
  • indfører lovgivning, der bestemmer forhold og rettigheder for varetægtsfængslede, så de i det mindste har samme rettigheder som indsatte i fængsler
  • reducerer brugen af tvang i psykiatrien.