Nyhed

VM i Qatar udstiller svigt af menneskerettigheder

Fan med One Love anførerbind under Danmark og Tunesien på Education City Stadium i Qatar, tirsdag 22. november 2022
Qatar undergraver menneskerettighederne, mens FIFA svigter sin egen politik på området. Stop for regnbuearmbind bekymrer Institut for Menneskerettigheder.

I disse dage spilles de første fodboldkampe ved VM i Qatar. Slutrunden har trukket et spor af korruption, menneskerettighedskrænkelser og tab af menneskeliv efter sig i et værtsland, der blandt andet straffer homoseksualitet og har indskrænket kvinders og migrantarbejderes rettigheder.

Det vækker bekymring hos Institut for Menneskerettigheder.

”Det er problematisk, at værtsnationen Qatar ikke anerkender grundlæggende menneskerettigheder for kvinder, LGBT+-personer og arbejdstagere,” siger direktør Louise Holck.

Myndigheder og arbejdsgivere i Qatar bærer ansvaret for de arbejdsforhold, som migrantarbejdere er blevet budt under byggeriet af fodboldstadioner, hoteller og infrastruktur op til VM. Samtidig har det internationale fodboldforbund, FIFA, pligt til at vurdere risikoen for menneskerettighedskrænkelser.

”Med valget af Qatar som VM-vært har jeg vanskeligt ved at se, hvordan Fifa lever op til sin egen menneskerettighedspolitik,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Bekymrende ny udvikling

For at modarbejde krænkelser af menneskerettigheder havde DBU op til slutrunden planlagt flere tiltag, herunder en særlig træningsbluse med teksten ’Human Rights for All’ og et regnbuefarvet anførerbind med påskriften ’One Love’.

Qatar og FIFA har øjensynligt held med at fjerne alle menneskeretlige budskaber fra selve slutrunden
Louise Holck, direktør Institut for Menneskerettigheder

Men nu er begge tiltag skrinlagt; FIFAs trusler om sportslige konsekvenser som advarsler til spillere, der på denne vis udtrykker støtte til basale menneskerettigheder, har fået DBU til at trække i land.

Det skuffer Institut for Menneskerettigheder, der sammen med DBU og andre idrætsforbund sidder i Idrættens Regnbuekoalition, som arbejder for at inkludere LGBT+-personer i dansk idrætsliv.

”Det danske regnbuearmbind sendte et vigtigt budskab om, at VM – og fodbold i det hele taget – er for alle, herunder naturligvis også LGBT+-personer. Qatar og FIFA har øjensynligt held med at fjerne alle menneskeretlige budskaber fra selve slutrunden. Det synes jeg er en bekymrende udvikling, der føjer sig til et allerede skandaliseret VM,” siger Louise Holck.

Menneskerettigheder i Qatar

Kvinderettigheder

Ser man på kvinders politiske empowerment, ligger Qatar syvende lavest på verdensplan i 2021 ifølge V-democracy, kun overhalet af Eritrea, Yemen, Afghanistan, Saudi Arabien, Nordkorea og Sudan. Politisk empowerment handler blandt andet om grundlæggende borgerlige frihedsrettigheder, kvinders ret til åben diskussion af politiske spørgsmål og deltagelse i civilsamfundsorganisationer samt repræsentation af kvinder i formelle politiske stillinger.

LBGT+-rettigheder

Qatar ligger nummer 183 ud af 198 lande i den globale rangering af LGBT-rettigheder. Det er ulovligt at være homoseksuel i Qatar, ægteskaber mellem to personer af samme køn eller civile partnerskaber bliver ikke anerkendt, og det er ulovligt at føre kampagne for LGBT-rettigheder.

Qatar har afvist FN’s anbefalinger om blandt andet at garantere og beskytte rettigheder for LGBT-personer og afkriminalisere sex mellem personer af samme køn.

Migrantarbejderes rettigheder – tvangsarbejde

Kun Nordkorea og Eritrea overgår Qatar i mangel på frihed fra tvangsarbejde.

I 2022 gav FN’s Menneskerettighedskomite tre anbefalinger til Qatar specifikt om migrantarbejdere. Blandt andet anbefalede komiteen, at Qatar skulle forhindre migrantarbejderes død på for eksempel byggepladser ved at håndhæve de foranstaltninger, der er vedtaget for at beskytte arbejdstagernes sikkerhed og sundhed, og de juridiske rammer for undersøgelser af hændelser på arbejdspladsen samt erstatninger til familier.

Ytrings- og forsamlingsfrihed

Qatar scorer syvende lavest af alle lande i verden, når det kommer til forsamlingsfrihed – og 15. lavest, når det kommer til ytringsfrihed.