Policy brief
Policy brief om effektiv bekæmpelse af hadforbrydelser

Effektiv bekæmpelse af hadforbrydelser

Lovgivning om hadforbrydelser bør håndhæves mere effektivt – også når en forbrydelse delvist har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende, mener Institut for Menneskerettigheder.

Hadforbrydelser er den alvorligste form for diskrimination og rammer særligt personer med anden etnisk oprindelse end dansk.

I lovgivningen er hadforbrydelser omfattet af hadtale, som er forbudt i henhold til straffelovens § 266b, og almindelige forbrydelser, som har baggrund i offerets etnicitet, oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende, efter straffelovens § 81, nr. 6. Ifølge forarbejderne til § 81 tager bestemmelsen sigte på tilfælde, hvor forbrydelsens motiv helt eller delvist kan tilskrives disse forhold.

Mange oplever at blive udsat for en hadforbrydelse, men i meget få offentliggjorte domme er der blevet dømt for hadforbrydelse. For ofrene er det vigtigt, at retssystemet anerkender, at de er blevet udsat for en hadforbrydelse.

Derfor anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at loven håndhæves effektivt, og at straffeloven ændres, så det fremgår udtrykkeligt, at der er tale om en hadforbrydelse, når forbrydelsen helt såvel som delvist har baggrund i de beskyttede grunde.

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler at:

• Politi, anklagemyndighed og domstole sikrer, at der dømmes for hadforbrydelser, når forbrydelsen helt såvel som delvist har baggrund i de beskyttede grunde i straffelovens § 81, nr. 6. 

•    Straffeloven ændres, så det fremgår udtrykkeligt af loven, at der skal dømmes for hadforbrydelser, når forbrydelsen helt såvel som delvist har baggrund i de beskyttede grunde. 

•    Alle domme, hvor § 81, nr. 6 er påberåbt, gøres offentligt tilgængelige, for eksempel i en oversigt som den, der eksisterer for sager vedrørende hadtale (straffelovens § 266b).
 

 

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk