Publikation
Samarbejde omkring det anbragte barn

Samarbejde omkring det anbragte barn

En undersøgelse af samarbejdet mellem kommuner og forældre omkring anbragte børn.

Det er bredt dokumenteret i forskningen, at familierelationer er meget vigtige for et barns udvikling, også selv om der er tale om problematiske relationer. Et godt samarbejde mellem alle parter omkring det anbragte barn er af stor betydning for barnets trivsel og udvikling. Et dårligt og konfliktfyldt forhold mellem barnets forældre, myndigheder og anbringelsessted er på den anden side en ekstra stressfaktor for barnet.

Institut for Menneskerettigheder har i efteråret 2018 gennemført en spørgeundersøgelse blandt 295 støttepersoner til anbragte børns forældre. Spørgeundersøgelsen har fokus på, hvordan samarbejdet omkring det anbragte barn fungerer mellem kommunen, forældrene og anbringelsesstedet.

Spørgeundersøgelsen viser, at langt de fleste støttepersoner oplever, at de har et overvejende positivt samarbejde med kommunens sagsbehandlere.

En hovedkonklusion er imidlertid også, at kommunerne ofte giver meget lav prioritet til inddragelsen af forældrene i samarbejdet omkring det anbragte barn. Det betyder, at lovens krav ikke altid opfyldes. Dette kan medføre, at barnets ret til identitet og familieliv ikke får den beskyttelse, som FN’s Børnekonvention foreskriver.

På baggrund af undersøgelsens resultater kommer Institut for Menneskerettigheder med en række anbefalinger til, hvordan barnets ret til familieliv og identitet kan beskyttes, mens det er anbragt uden for hjemmet.

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk