Nyhed

Afghanerne skal sikres adgang til information

En ny lov, der skal give afghanske borgere adgang til statens information er på trapperne. Loven bliver et våben mod korruption.

Af Caroline Hansen

I Afghanistan vil borgenes ret til information snart være sikret med en ny lov. Loven om adgang til information, der kan sammenlignes med den danske offentlighedslov, rummer tre vigtige fremskridt for afghanerne.

For det første, vil den forpligte ministeriernes talsmænd til at give al information til medierne, forklarer Malek Sitez, der er Institut for Menneskerettigheders programleder i Afghanistan.

- I dag oplever vi, at talsmænd ofte nægter at dele information med offentligheden. Med den nye lov bliver de forpligtede til at svare på de kritiske spørgsmål fra befolkningen og medier, siger Sitez.

Loven vil for det andet have stor betydning ved valg, da den vil sikre borgene fuld adgang til de opstillede kandidaters programmer.

Information bekæmper korruption

For det tredje vil den nye lov blive et vigtigt våben i kampen mod den enorme korruption i Afghanistan.

- Afghanerne får med den nye lov adgang til statens regnskaber, så enhver kan se, hvad statens penge bliver brugt til, og hvor de penge kommer fra, siger Malek Sitez.

Det vil betyde, at den afghanske befolkning kan holde øje med, om penge øremærket til skoler, infrastruktur og lignende rent faktisk bliver brugt, som beregnet og ikke havner i de forkerte hænder.

Institut for Menneskerettigheder har støttet afghanerne i arbejdet med at skrive lovudkastet, og nu mangler den blot at blive godkendt af parlamentet.

Det nylige præsidentvalg får dog ingen indflydelse på, om loven bliver endeligt vedtaget. Begge præsidentkandidater har nemlig lovet at gøre informationsloven til en prioritet efter valget.

Det er svært at garantere, hvornår informationsloven træder i kraft, men der er tegn på, at det kunne ske i slutningen af 2014 eller i løbet af 2015.