Nyhed

Asylstramninger tog opmærksomheden ved FN-eksamen

Danmark blev udfordret på udlændingeområdet, men der var også fokus på rettigheder for kvinder, børn og minoriteter ved menneskerettighedseksamen i går.

Familiesammenføring og smykker var højt på dagsordenen, da Danmark igår var til eksamen i menneskerettighederne i FN i Genève. Under eksaminationen mødtes den danske delegation med udenrigsminister Kristian Jensen i spidsen med FN’s Menneskerettighedsråd og andre FN-stater.

I alt havde 87 lande bedt om at få ordet, og de både roste og kritiserede Danmark for landets indsats for menneskerettighederne.

”Helt som forventet var der stor fokus på de stramninger af udlændingeloven, som vi har set det seneste halve år. Flere lande gav udtryk for, at de er nervøse ved de signaler, der kommer fra Danmark. De er simpelthen bange for, at asylansøgeres rettigheder ikke længere er tilstrækkeligt beskyttet her i landet,” siger Louise Holck, vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder.

Asylstramninger vækker bekymring

Især regeringens seneste lovforslag om stramninger på udlændingeområdet har fået stor opmærksomhed uden for Danmarks grænser. Det oprindelige forslag om, at politiet skal kunne beslaglægge asylansøgeres smykker, er blevet kritiseret internationalt, og er siden blevet ændret af regeringen. Men også forslaget om at udskyde familiesammenføring for personer med midlertidig beskyttelsesstatus i tre år fik kritik med på vejen ved dagens eksamen.

”Blandt andre USA og Irland brugte deres begrænsede taletid på at udtrykke deres bekymring for lovforslaget. Det er tydeligt, at det har overrasket flere af de andre FN-lande, at Danmark er villig til at gå så langt i forhold til landet internationale forpligtelser,” siger Louise Holck.

FN-staterne fik også tid til at pege på andre områder, hvor Danmark kan gøre det bedre. Det gjaldt især kvinders og børns rettigheder og beskyttelse af minoriteter.

”Flere af landene nævnte den hårde tone i forhold til etniske minoriteter og gav udtryk for, at Danmark bør gøre mere for at forhindre diskrimination af minoriteter,” siger Louise Holck.

Større indsats for personer med handicap

Kristian Jensen svarede kort på kritikken fra de andre FN-stater og lagde blandt andet op til, at regeringen vil gøre mere for at sikre, at personer med handicap ikke bliver diskrimineret.

”Det er glædeligt at høre, at regeringen vil gøre mere for at beskytte mennesker med handicap. Jeg glæder mig til at se nogle konkrete tiltag på det område,” siger Louise Holck.

Blandt de gode nyheder var også den færøske delegations udmelding om, at der skal etableres en egentlig menneskerettighedsinstitution i Færøerne.

”Vi har ved Institut for Menneskerettigheder gode erfaringer med at assistere de grønlandske myndigheder med lignende tiltag, og vi er naturligvis til rådighed, hvis Færøerne gerne vi have os til at hjælpe til med at skabe en national menneskerettighedsinstitution,” siger Louise Holck.