Nyhed

Blasfemiforbud er overflødigt

Institut for Menneskerettigheder beklager, at regeringen har besluttet ikke at ophæve blasfemiforbuddet.

Regeringen har i dag meldt ud, at den ikke har planer om at ophæve paragraf 140 i Straffeloven – den såkaldte blasfemiparagraf.

”Vi mener stadig, at blasfemiparagraffen bør ophæves. Menneskeretligt set er der ingen overbevisende argumenter for, at Danmark skal bevare blasfemiforbuddet. Samtidig kan vi jo se, at paragraffen ikke bliver brugt, og derfor er det på tide at få ryddet op,” siger direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

I sin begrundelse henviser regeringen til, at en ophævelse af forbuddet ville betyde, at det ville blive tilladt at afbrænde religiøse skrifter som for eksempel Koranen og Biblen.

”Den bekymring er det nemt at komme udenom ved at erstatte den eksisterende paragraf med et mere snævert forbud mod afbrænding af religiøse skrifter, men det må være op til politikerne at beslutte,” siger Jonas Christoffersen.

Han henviser desuden til, at religiøse grupper allerede er beskyttet i Straffelovens forbud mod hadefulde ytringer, og beskyttelsen mod religiøse bygninger og andre affekter ligeledes kan dækkes af andre paragraffer om for eksempel hærværk.

Ifølge Pew Research Center har kun syv ud af 45 europæiske lande en blasfemilovgivning, heriblandt Danmark. Både Norge eller Sverige har ophævet deres blasfemiforbud.