Nyhed

Danmark modtager kritik fra FN’s Torturkomité

none
Nedlæggelse af Irak-kommissionen, hyppig brug af isolation i fængslerne og udbredt tvang i psykiatrien er blandt de forhold, FN kritiserer Danmark for.

I midten af november blev Danmark eksamineret af FN’s Torturkomité, og komitéen er nu kommet med sine anbefalinger til Danmarks indsats mod tortur. Komitéens rapport indeholder mere end 30 anbefalinger.

”Rapporten indeholder flere præcise og yderst relevante anbefalinger til, hvad den danske stat bør gøre anderledes. Det er i flere af tilfældene forhold, som vi ved Institut for Menneskerettigheder også har rejst kritik omkring. Vi håber derfor, at den danske regering vil tage anbefalingerne alvorligt,” siger vicedirektør Louise Holck.

Overdragelse af fanger skal undersøges

Louise Holck fremhæver blandt andet Torturkomitéens kritik af, at regeringen har valgt at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen. Kommissionen havde blandt andet til opgave at undersøge Danmarks håndtering af fangere under krigene i Irak og Afghanistan. Torturkomitéen mener, at Danmark med nedlæggelsen af kommissionen ikke har gjort nok for at undersøge, om det danske forsvar har levet op til internationale konventioner under de to militæroperationer.

”Komitéen anbefaler, at der gennemføres en uafhængig og offentlig undersøgelse af Danmarks overdragelse af fanger til andre stater. Hvis det viser sig, at det danske forsvar har krænket menneskerettighederne, er det komitéens anbefaling, at de ansvarlige bliver retsforfulgt og ofrene får erstatning. De anbefalinger bakker instituttet fuldt op om,” siger Louise Holck og tilføjer:

"Den interne undersøgelse, som Forsvarsministeriet iværksatte i 2010, og som påpegede en række kritisable forhold omkring den danske håndtering af fanger, bør i det mindste gøres færdig."

Børn skal ikke sidde i isolation

I sin rapport peger FN-komitéen også på den hyppige brug af isolation i danske fængsler som et problem. Komitéen finder det problematisk, at varetægtsfængslede kan sidde i isolation i op til otte uger, mens mindreårige kan være isoleret i fire uger. Komitéen mener samtidig, at for mange bliver straffet med isolation i fængslerne.

”Instituttet er enig med Torturkomitéen i, at børn ikke bør kunne sættes i isolation. Og også anbefalingerne om, at Danmark bør nedbringe antallet af isolationsfængslinger både for varetægtsarrestanter og for de, der afsoner en straf i fængslet, er vi enige i,” siger Louise Holck.

Brugen af peberspray bør begrænses

Komitéen har også kigget på brugen af peberspray i Danmark og anbefaler, at Danmark begrænser brugen af peberspray og indfører regler om, at peberspray ikke må bruges i lukkede rum; ikke må bruges mod personer, som er bragt under kontrol; og ikke må bruges mod psykisk syge.

Anbefalingerne er i tråd med instituttets egne anbefalinger, som bygger på to undersøgelser af brugen af peberspray i fængsler og arresthuse og i politiet.

Bekymring for udbredt brug af tvang i psykiatrien

Komitéen udtrykker også bekymring for den udbredte brug af tvang i psykiatrien, som ofte ender med fiksering. Ifølge den danske psykiatrilov skal tvangsfiksering kun bruges som sidste mulighed.

”Komitéen opfordrer Danmark til at forbedre informationen til patinterne, så de blandt andet får bedre mulighed for at afslå behandlingen,” siger Louise Holck og tilføjer, at Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at bæltefikseringer i psykiatrien på mere end 48 timer udfases helt.

Efterlyser mere fokus på Grønland

Mens Torturkomitéen peger på en række relevante problemområder i Danmark, mener Institut for Menneskerettigheder, at komitéen også burde have forholdt sig eksplicit til forholdene i Grønland.

”Jeg havde gerne set, at forholdene i Grønland var direkte nævnt i rapporten. Der er store menneskerettighedsproblemer i Grønland, som falder ind under komitéens arbejdsområde. Det gælder ikke mindst vold mod kvinder, tvang i psykiatrien og forholdene i de grønlandske detentioner,” siger Louise Holck.