Debat

DEBAT: Folkesundhed skal være for hele befolkningen

Profilbillede af Maria Ventegodt Liisberg
Der er ikke mange, som er parate til at lade sig teste ved sygdom, når de risikerer, at det fører direkte til udvisning. Forebyggelse af smitte er ikke stærkere end det svageste led.

Af Maria Ventegodt, ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder, og Marie Nørredam, professor, Dansk Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed, Københavns Universitet, formand, Dansk Selskab for Indvandrersundhed. Indlægget blev bragt hos Politiken 24. april 2020.

Hvis vi skal bekæmpe coronapandemien i Danmark, er det vigtigt at nå alle grupper – ikke mindst de mest sårbare. Uregistrerede migranter er udlændinge, som opholder sig i Danmark uden myndighedernes viden eller accept. Hjemløse, som også er uregistrerede migranter, er blandt de mest sårbare i vores samfund. Det vurderes, at der lever 10.000-20.000 uregistrerede migranter i Danmark, hvoraf nogle er hjemløse.

Regeringen er blevet gjort opmærksom på problematikken og har derfor i sidste uge annonceret en indsats for hjemløse uden lovligt ophold i Danmark. Indsatsen indebærer, at hvis en uregistreret hjemløs migrant føler sig syg og testes positiv, er den eneste mulighed for karantæne indkvartering på Center Brovst i Nordjylland eller Center Gribskov i Nordsjælland. Integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler samtidig: »Efter håndteringen af corona skal udlændinge, der opholder sig illegalt, selvfølgelig sendes hjem. Det ændrer vi ikke på«.

Uregistrerede hjemløse migranter er i forvejen ofte bange for at kontakte sundhedsvæsenet, og ministerens udmelding vil gøre, at der ikke er mange, som er parate til at lade sig teste ved sygdom, når de risikerer, at det fører direkte til udvisning. Forebyggelse af smitte er ikke stærkere end det svageste led.

Derfor giver det ingen mening, at regeringen på den måde skræmmer uregistrerede hjemløse migranter fra at blive testet. Dermed foregår der en uskøn sammenblanding af indvandringspolitik og sundhedspolitik til klar skade for de sundhedspolitiske mål, som ellers i den nuværende situation har fået den allerhøjeste prioritet i Danmark.

Vi opfordrer derfor myndighederne til at give ’frit lejde’ i en periode til uregistrerede migranter, således at de kan og tør blive testet uden sanktioner og har mulighed for at komme i karantæne, uden at det indebærer udvisning. For deres egen, deres families og kammeraters og alle danskeres skyld. En folkesundhed, der ikke gælder hele befolkningen, er en svag folkesundhed.