Nyhed

Forsker: Vores digitale rettigheder er truede

Ethan Zuckerman er leder af Center for Civic Media ved MIT.
Tre udfordringer præger vores færden på internettet og truer de demokratiske rettigheder i de digitale rum. Det siger en anerkendt amerikansk ekspert.

Hvordan ytrer vi os på internettet? Hvis vi ytrer os, hvad er chancerne så for, at det, vi siger, bliver set og hørt? Og i hvilken grad bliver vi overvåget, når vi bevæger os rundt i digitale rum?

Ifølge Ethan Zuckerman, der er leder af Center for Civic Media ved det amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT), er dette nogle af de helt centrale spørgsmål i den aktuelle debat om privatliv og digitale rettigheder på internettet.

Sammen med en række andre anerkendte forskere og aktivister, der arbejder med privatliv, demokrati og overvågning på nettet, var han i sidste uge i København for at deltage i et seminar arrangeret af Institut for Menneskerettigheder.

Som forskere og aktivister prøver vi at finde ud af, hvem vi er mest bange for – staterne eller magtfulde platforme som Google og Facebook.

Her blev der udvekslet viden og forskning i forbindelse med et nyt bogprojekt, der ser på aktuelle udfordringer for menneskerettigheder på nettet og særligt de udfordringer, der opstår i kølvandet på et stadig mere kommercialiseret internet.

Tre udfordringer

Hvad er så tilstanden lige nu? Ethan Zuckerman peger især på tre udfordringer, der præger vores færden på internettet, og truer vores demokratiske rettigheder i det digitale rum.

Den første bekymring lige nu handler derfor om vores basale ret til ytringsfrihed.

”I nogle lande som fx Kina er der tale om en systemisk kontrol og overvågning på nettet. Den første bekymring lige nu handler derfor om vores basale ret til ytringsfrihed. Kan vi sige det, vi gerne vil sige, og kan vi nå det publikum, vi gerne vil have i tale”, spørger han og fortsætter:

”Den næste udfordring handler om de tilfælde, hvor vi faktisk godt kan sige, hvad vi vil, men hvor søgemaskinerne rangerer fx et indlæg meget lavt. Det betyder i praksis, at ingen nogensinde kommer til at se det, du har postet, fordi det ikke dukker op i forbindelse med søgningerne”, siger han.

Han understreger, at det giver platforme som fx Google og Facebook mulighed for at agere politi eller redaktør og begrænse ytringsfriheden ved at redigere eller skjule uønsket indhold uden at gøre opmærksom på det eller fortælle hvorfor.

Når vi bruger forskellige platforme, så indsamler de en række oplysninger om os.

Privatlivsdata i omløb

Platformene har også fri adgang til en masse personlig data om deres brugere, og derfor handler Ethan Zuckermans tredje overordnede bekymring om vores privatliv:

”Når vi bruger forskellige platforme, så indsamler de en række oplysninger om os. Men vi ved ikke, hvornår dataen indsamles, eller hvordan den bliver brugt, og det efterlader et mudret og uigennemsigtigt billede”, siger han.
Ifølge Ethan Zuckerman befinder vi os derfor i en interessant tid:

”Som forskere og aktivister prøver vi at finde ud af, hvem vi er mest bange for – staterne eller magtfulde platforme som Google og Facebook. Vi ved det ikke helt endnu”, slutter han.

VIDEO: Se kort interview med Ethan Zuckerman, leder af Center for Civic Media ved det amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

Kontakt

Seniorforsker, Forskning