Nyhed

Gode tiltag fra Magtanvendelsesudvalget

Ny betænkning indeholder mange gode anbefalinger til forbedring af forholdene for anbragte børn og unge. Men der skal mere til, mener instituttet.

Over 336 sider beskriver Udvalget om magtanvendelse på anbringelsessteder for børn og unge – eller blot Magtanvendelsesudvalget – reglerne for brugen af magt over for anbragte børn og unge. Betænkningen indeholder en række forslag til, hvordan anbragte børn og unge kan beskyttes mod unødvendig magtanvendelse. Magtanvendelsesudvalget er enigt om, at der bør laves en ny selvstændig lov om børns og unges rettigheder og om mulighederne for at gøre indgreb i deres rettigheder.

”Udvalget mener, at der skal være fokus på børns og unges rettigheder og ikke – som i dag – kun på hvilke indgreb i rettighederne, der lovligt kan foretages. Samtidig anbefaler udvalget, at reglerne for magtanvendelse over for anbragte børn og unge gøres klarere, så de bliver lettere at forstå for dem, der skal forvalte dem,” siger Eva Ersbøll, som er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder, og som har siddet med i Magtanvendelsesudvalget.

Økonomi begrænser udvalgets anbefalinger

Udvalgets arbejde har været begrænset af, at forslagene ikke har måttet bryde med de eksisterende økonomiske rammer på området. Det har resulteret i en liste fra udvalget over emner, der falder uden for udvalgets mandat, blandt andet fordi de vil koste ekstra penge.

”Der er en række gode forslag til, hvordan lovgivningen kan forbedres på det her område, men som ikke nødvendigvis er udgiftsneutrale. Blandt andet bør der gives mere uddannelse og vejledning til personale og plejefamilier, og der kan være behov for en ændret beboersammensætning på de sikrede institutioner,” siger Eva Ersbøll.

Socialtilsynet bør vurdere magtanvendelser

Institut for Menneskerettigheder mener desuden, at fastspænding af børn og unge med stofseler bør reguleres, så en fysioterapeut skal inddrages i at vurdere behovet for fastspændingen og sikre, at der bliver fulgt op på indgrebet. I det hele taget bør det overvejes nærmere, om der er behov for en særlig regulering af magtanvendelse over for børn og unge med funktionsnedsættelser.

”Derudover mener jeg også, at der bør indføres en ordning, som sikrer, at Socialtilsynet vurderer alle indberettede magtanvendelser og giver barnet eller den unge, forældrene og anbringelsesstedet besked om, hvorvidt magtanvendelsen er sket inden for lovens rammer,” siger Eva Ersbøll.

Magtanvendelsesudvalget blev nedsat af regeringen i 2013 med det formål at få klargjort reglerne for magtanvendelse over for børn og unge, som er anbragt uden for hjemmet. Udvalgets betænkning er sendt i høring.