Nyhed

Institut for Menneskerettigheder gør status over 2014

Folketingsberetning og statusrapport udkommet
I dag udkommer instituttets årlige folketingsberetning og statusrapport, som giver et overblik over menneskerettighedssituationen i Danmark.

Flere penge til initiativer rettet mod børn af fængslede, tegnsprog anerkendt som dansk sprog og automatisk statsborgerskab til børn med en dansk forælder er blandt de fremskridt, Institut for Menneskerettigheder fremhæver i sin beretning til Folketinget, som offentliggøres i dag. Beretningen giver et overblik over de vigtigste frem- og tilbageskridt, der har været for menneskerettighederne i Danmark, siden den seneste beretning udkom i marts 2014.

”Som national menneskerettighedsinstitution har vi et særligt ansvar for at rådgive Folketinget om menneskerettighederne i Danmark. Med beretningen giver vi medlemmerne af Folketinget mulighed for at få et overblik over, hvor der kan sættes ind her og nu,” siger Jonas Christoffersen, direktør i Institut for Menneskerettigheder.

Fem særligt problematiske områder

Instituttet peger i beretningen på fem områder, som ser ud til at være særligt svære at arbejde med for Danmark – måske fordi områderne kræver mere gennemgribende indsatser. De fem områder er frihedsberøvelse, overvågning, flygtninge, børn og diskrimination.

Samtidig udgiver instituttet sit årlige overblik over menneskerettighedssituationen i Danmark. Instituttets statusrapport for 2014 består af 22 delrapporter og er dermed udvidet med tre nye emner siden 2013. De tre nye områder er familieliv, forvaltningens kontrolbeføjelser og retten til bolig. Sammendraget af statusrapporten offentliggøres i dag, mensdelrapporterne offentliggøres i løbet af april 2015.

Det bedste overblik over menneskerettighedssituationen

”Beretningen og statusrapporten giver til sammen det bedste overblik over situationen for menneskerettigheder, der findes i Danmark. Vi håber, at både politikere, embedsfolk og andre vil kunne drage nytte af den viden, vi hermed gør tilgængelig,” siger Jonas Christoffersen.

Statusrapporten indeholder en række anbefalinger til forbedringer på alle 22 områder. Institut for Menneskerettigheder følger løbende op på anbefalingerne, blandt andet ved at bede de relevante ministerier melde tilbage på, om der er sket ændringer inden for deres område.