Nyhed

Kinesiske anklagere skal efteruddannes i strafferetspleje og menneskerettigheder

none
Institut for Menneskerettigheder indgår samarbejdsaftale med Hunan Universitet i Kina om efteruddannelse af 600 anklagere.

Det prestigefyldte juridiske fakultet på Hunan Universitet i Kina har indgået et partnerskab med Institut for Menneskerettigheder, som løber frem til slutningen af 2016.

Målet med samarbejdet er at efteruddanne 600 anklagere i den reviderede strafferetsplejelov fra 2013.

”Den reviderede lov indebærer en hel ny måde at arbejde på for anklagere. Loven giver for eksempel forsvarsadvokater bedre adgang til klienter og bevismateriale. Samarbejdet har til formål at fremme de procedurer, der skal sikre, at loven overholdes, ” forklarer Bjarne Andreasen, leder af Institut for Menneskerettigheders Kina-program.

Mangel på klare og ensrettede procedurer

Der er store udfordringer forbundet med at implementere ny lov i et kæmpe land som Kina. Og når en helt central lov som retsplejeloven revideres, er der risiko for, at den vil blive håndhævet forskelligt i forskellige dele af landet.

Eksempelvis skal domstolene, i henhold til den nye lov, underkende ulovligt tilvejebragt bevismateriale. Tidligere galdt det, at hvis bevismaterialet var vigtigt, blev det accepteret, uanset hvordan det var fremskaffet.

”Det primære formål ved dette forbud mod anvendelse af ulovligt tilvejebragt bevismateriale er at forhindre tortur. Hvis en anklager bliver præsenteret for en tilståelse, har han i dag flere forpligtelser i henhold til den nye lov. Derfor er der behov for nye procedurer hos anklagermyndigheden,” siger Bjarne Andreasen.

600 anklagere vil blive efteruddannet

På nuværende tidspunkt arbejder Hunan Universitet og Institut for Menneskerettigheder på at udvikle undervisningsmateriale, som skal anvendes i den konkrete efteruddannelse af anklagerne.

Træningen vil bestå af tre dages kurser, begyndende i slutningen af 2015. I alt vil 600 anklagere gennemgå træningen.