Nyhed

Lovforslag udvider stemmeret for personer under værgemål

Lovforslag udvider stemmeret for personer under værgemål
Et nyt lovforslag vil endelig give stemmeret til personer under værgemål, men Justitsministeriet blokerer stadig for deltagelsen i folketingsvalg.

I dag behandler Folketinget et lovforslag, der skal give stemmeret til de knap 2.000 danskere under det såkaldte § 6-værgemål. Lovforslaget vil dog stadig kun give personerne stemmeret til lokal- og europaparlamentsvalg og ikke til folketingsvalg. Personer under værgemål er i dag den eneste gruppe i Danmark uden stemmeret.

”Det er særdeles positivt, at personer under værgemål endelig vil kunne deltage i europaparlamentsvalg og valg til kommunalbestyrelser og regionsråd på lige fod med alle andre. Men det er slet ikke tidsvarende, at vi i år 2016 stadig har grupper, som holdes uden for demokratiet og ikke har ret til at stemme til folketingsvalg,” siger Maria Ventegodt Liisberg, ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder.

På baggrund af instituttets høringssvar i forbindelse med lovforslaget, har SF fremsat et beslutningsforslag. Formålet med forslaget er, at Justitsministeriet skal ændre deres vurdering og inkludere folketingsvalg i lovændringen. Beslutningsforslaget behandles også i dag.

Fem danskere har anlagt sag mod staten

I sommeren 2015 indtrådte Institut for Menneskerettigheder i en sag mod staten, som fem danskere under værgemål havde anlagt, fordi de ikke måtte stemme til folketingsvalget.

Grundloven siger, at alle danskere over valgretsalderen har stemmeret ”medmindre vedkommende er umyndiggjort”. Justitsministeriet anser personer under § 6-værgemål som ”umyndiggjorte” og konkluderer derfor, at personer under denne form for værgemål ikke kan stemme.

”Begrebet ”umyndiggjort” blev afskaffet sammen med myndighedsloven i 1995. De ”umyndiggjorte” findes med andre ord ikke længere, og det giver derfor ikke mening at fratage disse menneskers ret til at stemme,” siger Maria Ventegodt Liisberg.

Retssagen verserer lige nu ved Østre Landsret.

Urimelig og vilkårlig beslutning

Personer under § 6-værgemål har typisk svært ved at styre sin egen økonomi og kan derfor ikke indgå aftaler uden sin værges samtykke. Formålet med værgemålet erat beskytte personerne mod at komme i økonomisk uføre på grund af egne handlinger eller udnyttelse af pårørende eller andre. Det er især personer med handicap, der kommer under værgemålet.

”Rigtig mange mennesker med problemer med økonomien har stemmeret. Det er derfor en urimelig og vilkårlig beslutning at fratage disse personer med behov for støtte til at styre økonomien deres ret til at stemme. Samtidig er der tale om diskrimination, fordi reglen i praksis kun rammer personer med længerevarende funktionsnedsættelser, ” siger Maria Ventegodt Liisberg.