Nyhed

En ny guide forbinder menneskerettighederne til FN’s verdensmål

none
Institut for Menneskerettigheder er nu klar med en online guide, som viser, hvordan de 17 mål og 169 delmål er forbundet med menneskerettighederne.

Langt hovedparten af FN's 17 verdensmål afspejler en eller flere menneskerettigheder. Det betyder, at menneskerettighederne kan danne et lovmæssigt grundlag, og guide arbejdet med at leve op til verdensmålene. Guiden giver brugerne mulighed for at bruge menneskerettighederne til at opnå verdensmålene og vice versa.

”Det styrker realiseringen af verdensmålene, at de kan hægtes op på nogle juridisk bindende aftaler. Og der har vi påvist, at de eksisterende menneskerettighedskonventioner udfylder netop det formål”, siger Birgitte Feiring, chefkonsulent på Institut for Menneskerettigheder.

Online database
Guiden er bygget op som en database, hvor man kan søge på verdensmål, delmål, menneskerettighedskonventioner eller internationale arbejdsmarkedskonventioner og se på hvilken måde de er forbundet, og hvilke redskaber man kan tage i brug for at opfylde konventionen eller målet. Guiden er tilgængelig på engelsk, fransk, arabisk, russisk og spansk.

Guiden giver nyttig indsigt til regeringer, FN-organer, nationale menneskerettighedsinstitutioner, erhvervslivet og NGO'er. Rettighedshavere direkte omfattet af verdensmålene som eksempelvis kvinder, personer med handicap, unge, arbejdstagere og oprindelige folk vil også finde nyttig viden.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
 

Guiden kan:
• Hjælpe stater med at udvikle nationale handlingsplaner til opfyldelse af verdensmålene, som samtidigt lever op til menneskerettighederne.

• Støtte arbejdet med verdensmålene med en juridisk bindende ramme.

• Hjælpe til at vælge de rette indikatorer for verdensmålene på alle niveauer (internationalt, regionalt og nationalt).

• Påvirke implementeringsstrategier og opfølgnings-processer på alle niveauer.

• Opbygge kapacitet hos stater, rettighedshavere, nationale menneskerettighedsinstitutioner, virksomheder og andre som vil opfylde FN’s verdensmål.

 

Find guiden her: The Human Rights Guide to the SDGs