Nyhed

Rapport: Personer med handicap skal have ret til støtte til at være forældre

Forældre med handicap har ret til støtte til at være forældre. Det fastslår menneskeretskonventionerne. Alligevel kan den ret være svær at kommen igennem med i kommunerne, blandt andet fordi lovgivning på området ikke er tydelig. Det konkluderer en ny rapport om retten til at være forældre med handicap.

Institut for Menneskerettigheder står bag rapporten, der indeholder en analyse af relevante menneskeretlige bestemmelser og af forpligtelser i den danske lovgivning i forhold til støtte til forældre med handicap.

Rapporten indeholder en række eksempler på sager, hvor forældre med handicap har fået tvangsfjernet eller -anbragt deres børn, selvom man kan stille spørgsmålstegn ved, om de ikke med den rigtige støtte kunne have udfyldt forældrerollen.

Mangel på støtte kan koste dyrt
Den danske lovgivning giver mulighed for, at forældre med handicap kan få støtte til at udfylde deres forældrerolle. Men lovgivningen indeholder ikke en klar ret for forældre med handicap til at få denne støtte. Det kan derfor variere meget, hvilken hjælp forældre med handicap får til at udfylde deres forældrerolle – hvis de overhovedet får nogen.

- Den danske servicelov indeholder ikke en klar ret til støtte til at udfylde sin forældrerolle for forældre med handicap. Vi anbefaler, at ret til støtte gøres udtrykkelig i en bekendtgørelse. Det vil i langt de fleste tilfælde være både i forældre med handicaps og deres børns bedste interesse, og man kunne derved formentlig undgå nogle dyre og ikke særligt lykkelige anbringelser uden for hjemmet, siger Maria Ventegodt Liisberg, der er leder af handicapteamet på Institut for Menneskerettigheder og uddyber;

- Det er klart, at der findes tilfælde, hvor en forælder med handicap ikke kan støttes og trænes til at kunne udfylde forældrerollen, og at en anbringelse vil være i barnets bedste interesse i sådanne sager. Men der er også en risiko for, at fordomme om, hvem der kan være gode forældre, fører til, at forældre med handicap ikke får den nødvendige støtte, forklarer Maria Ventegodt Liisberg, teamleder i Institut for Menneskerettigheder.

Bekendtgørelse og bedre koordinering
I handicaporganisationerne nikkes der genkendende til rapportens konklusion, blandt andet i Scleroseforeningen. Foreningen har flere medlemmer, der kæmper for at få kommunerne til at forstå, at de har et behov for støtte til at være forældre, hvis familielivet skal hænge sammen. Oplevelsen er dog ofte, at kommunerene ikke ved, at forældrene har denne ret.

Institut for Menneskerettigheder kommer på baggrund af rapporten med en række anbefalinger, der skal hjælpe med at sikre forældre med handicaps ret til støtte. Instituttet anbefaler blandt andet, at Socialministeriet udarbejder en bekendtgørelse, der handler om hjælp og støtte til forældre, der på grund af handicap har behov for hjælp eller særlig støtte til at være forældre. Samtidig anbefaler instituttet, at kommunerne sikrer, at der samarbejdes på tværs af kommunale afdelinger, så man sikrer den nødvendige fokus på støtte til forældre med handicap.

Rapporten lanceres ved et arrangemet i Den Sorte Diamant den 27. maj 2014 kl. 14-15. Læs mere og tilmeld dig arrangementet her.