Nyhed

Status på 2016: ytrings-og religionsfrihed under pres

Status på 2016: Ytrings-og religionsfrihed under pres
I 2016 voksede presset på nogle af vores mest grundlæggende rettigheder. Det viser instituttets årlige status på menneskerettighedssituationen i Danmark.

Religions- og ytringsfrihed er nogle af de klassiske menneskerettigheder, der sammen med forsamlings- og foreningsfrihed og retten til privatliv traditionelt har stået meget stærkt herhjemme.

Det gør de stadig, men 2016 bød alligevel på en række lovændringer, der risikerer at true nogle af disse rettigheder.

Det kan man læse i instituttets årlige beretning og status på menneskerettighedssituationen i Danmark, der udkommer i dag.

Fem nye love

Beretningen peger blandt andet på, at religionsfriheden og ytringsfriheden, har oplevet et stigende pres.

For i marts sidste år vedtog et flertal af Folketingets partier fem nye love specifikt rettet mod ”religiøse forkyndere, som søger at undergrave danske love og værdier”.

Ifølge instituttets vicedirektør, Louise Holck, er flere lovelementer kritisable, fordi visse religiøse ytringer kriminaliseres - også selv om de er fremsagt i private sammenhænge.

Når vi vil beskytte vores samfund mod udemokratiske kræfter, skal vi være varsomme med ikke i samme omgang at give køb på nogle af vores egne fundamentale frihedsrettigheder.

”Det er et markant skridt at gå her i Danmark, hvor vi traditionelt set har værnet højt om disse rettigheder. Når vi vil beskytte vores samfund mod udemokratiske kræfter, skal vi være varsomme med ikke i samme omgang at give køb på nogle af vores egne fundamentale frihedsrettigheder”, siger hun.

”Derudover rammer lovpakken især religiøse minoriteter i Danmark, der i forvejen kan føle sig under pres, når de vil praktisere deres religion”, siger Louise Holck.

Umenneskelig behandling

2016 var også året, hvor instituttet kom med den skarpeste kritik i mange år i forhold til stramninger på udlændinge- og asylområdet herunder den nye treårsregel for familiesammenføring samt den lov, der skal gøre hverdagen for personer på tålt ophold utålelig.

”I Danmark kan vi komme til at udsætte mennesker for så nedværdigende og umenneskelige forhold, at vi næppe lever op til vores internationale forpligtelser.

For med loven er der en betydelig risiko for, at mennesker på tålt ophold kan blive udsat for så væsentlige begrænsninger, at det blandt andet vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

”I Danmark kan vi komme til at udsætte mennesker for så nedværdigende og umenneskelige forhold, at vi næppe lever op til vores internationale forpligtelser”, siger Louise Holck.

Status og overblik

Sammen med beretningen udgiver instituttet også den årlige statusrapport, der dækker 22 områder heriblandt børn, frihedsberøvelse, databeskyttelse, handicap og retfærdig rettergang.

Derudover indeholder rapporten en række anbefalinger til, hvordan menneskerettighederne kan forbedres på alle 22 områder.