Nyhed

Stor konference stiller skarpt på brugen af isolationsfængsling

Isolationsfængsling
Isolationsfængsling skaber stor debat.I dag mødes tidligere indsatte, pårørende, fængselsinspektører og eksperter for at diskutere emnet.

Brugen af isolationsfængsling skaber stor debat og kritiseres af blandt andre FN. Nu diskuterer tidligere indsatte, pårørende, fængselsinspektører og eksperter isolationsfængsling på en stor, international konference.

Isolationsfængsling er et at de skrappeste indgreb, staten kan anvende i demokratisk samfund. Alligevel får emnet ikke nok opmærksomhed, mener Skandinavisk Isolasjonsnettverk (SI), som står bag konferencen Isolation i skandinaviske fængsler, der begynder i dag i Oslo. Konferencen er den første af sin slags, hvor eksperter, pårørende, tidligere indsatte og fængselsansatte mødes for at diskutere emnet, forklarer seniorforsker Peter Scharff Smith fra Institut for Menneskerettigheder:

"Det er første gang, at brugen af isolation i fængsler tages op og behandles på denne måde, hvor så mange forskellige mennesker med så forskellige perspektiver og ståsteder mødes til fælles diskussion. Der vil være tidligere isolationsfængslede, som fortæller om deres oplevelser, og der vil være fængselsinspektører, som fortæller om, hvordan det er at administrere en sådan praksis. Endvidere vil psykologer, anklagere, forsvarsadvokater, pårørende og forskere bidrage med deres unikke viden og erfaringer på området," siger Peter Scharff Smith, som er medarrangør af konferencen.

Retssikkerhed og pårørende på dagsordenen

Isolation af frihedsberøvede kan medføre umenneskelig og nedværdigende behandling og dermed være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Men isolationsfængsling har ikke blot skadelige konsekvenser for de indsatte, men også for deres pårørende. Derfor er fokus for konferencen også de pårørende, som rammes af brugen af isolationsfængsling:

”At blive sat i isolation i et fængsel er et drastisk indgreb, og et af de stærkeste magtmidler staten har til rådighed i et demokratisk samfund. Derfor er emnet særdeles følsomt. Det er unikt, at vi nu diskuterer retssikkerhed, sundhedsmæssige konsekvenser og ikke mindst hvordan isolation påvirker de pårørende som et samlet problem", forklarer Peter Scharff Smith.

Udover konferencen vil SI gennem forskning, publikationer og seminarer forsøge at påvirke politikere, fængselsansatte, medier og samfund, så brugen af isolationsfængsling kommer på dagsordenen.