Nyhed

Menneskerettighedsalliancen sætter ind mod hadtale på Ungdommens Folkemøde

Væg med hadtale
Onsdag og torsdag i uge 36 bragte Menneskerettighedsalliancen hadtale på dagsordenen på Ungdommens Folkemøde.

”Danmark er ikke for alle, men for danskerne”.

Det er et af eksemplerne, der hænger på væggen med hadtale, som Menneskerettighedsalliancen har taget med på Ungdommens Folkemøde. Væggen med hadtale er dækket med eksempler fra den virkelig verden, hvor hadtale både fylder i det offentlige rum og i kommentarsporene på sociale medier. De mange eksempler på hadtale sætter gang i snakken hos de unge deltagere. Flere nikker genkendende til at have modtaget hadefulde beskeder for eksempel over sociale medier som Facebook og TikTok.

En analyse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at hadtale går hårdest ud over minoriteter og kvinder. Her fremgår det, at en tredjedel af LGBT+-personer og etniske minoriteter har modtaget trusler over sociale medier, og at kommentarer målrettet kvinder ofte går på deres køn og udseende og er af personlig og seksuel karakter.

Et bedre debatklima

Ambassadør for Menneskerettighedsalliancen Nafisa Fiidow er i år på Ungdommens Folkemøde, hvor hun holder tale om at deltage i den offentlige samtale som minoritetskvinde, og de konsekvenser hun har mærket på egen krop. Alligevel mener hun, det fortsat er vigtigt fortsat at dele sine meninger.

”Det er vigtigt for mig at deltage i den offentlige samtale, fordi jeg har holdninger til politik og samfund. Generelt mener jeg, det er vigtigt for minoriteter i et samfund at give deres meninger til kende”, siger Nafisa Fiidow.

Og hvis vi skal ændre på noget, peger Nafisa Fiidow på, at vi skal gå til debatter på samme måde, som vi går til andre samtaler i vores hverdagsliv.

”Jeg tror, det ville skabe et bedre debatklima, hvis man lavede den regel, at man taler på samme måde til mennesker, man er uenige med, som man ville gøre til en familiefrokost”, siger Nafisa Fiidow.

Ungdommens Folkemøde bød også på rettighedsbingo med dragstjernen Mizz Privileze, freestylerap samt debat med Nafisa Fiidow.

Menneskerettighedsalliancen på Ungdommens Folkemøde

Menneskerettighedsalliancen var igen i år på Ungdommens Folkemøde med Rettighedsbussen, der er et samarbejde mellem Amnesty, Ungdomsbureauet og Institut for Menneskerettigheder og en del af Menneskerettighedsalliancen. Menneskerettighedsalliancen er et samarbejde mellem Institut for Menneskerettigheder, Amnesty Danmark, Roskilde Festival, Ungdomsbureauet, Mino Danmark og Dansk Ungdoms Fællesråd. Med rettighedsbussen sætter vi i år fokus på hadtale, og hvordan vi sammen kommer det til livs.

 

Kontakt

Projektmedarbejder, Kommunikation og engagement