HØRINGSSVAR

Regeringen vil fortsætte omfattende overvågning af danskernes data

Drenge kigger på smartphones
Regeringen lægger op til at forlænge logning af danskernes teledata frem til december 2022. Det kan være i strid med EU-retten, advarer Institut for Menneskerettigheder i nyt høringssvar.

I dag er teleselskaberne forpligtede til at registrere og gemme oplysninger om alle danskeres teledata. Det har de været siden 2007.

Oplysningerne kan tegne et meget præcist billede af danskernes dagligdag. De kan fortælle, hvem der er en del af deres sociale netværk, og hvor de bevæger sig. Derfor er oplysningerne lige så følsomme som selve indholdet af de opkald, beskeder og meddelelser, teleselskaberne logger.

Forbud mod generel og udifferentieret logning

I 2020 fastslog EU-Domstolen, at ”generel og udifferentieret” logning kun er i orden i ekstraordinære undtagelsessituationer.

Generel og udifferentieret logning betyder, at teleselskaberne logger teledata for alle borgere på alle tidspunkter – og altså ikke kun for personer, som for eksempel er under mistanke for alvorlig kriminalitet.

Ifølge EU-retten må en så bred logning derfor kun ske i ekstraordinære situationer, hvor der er en alvorlig trussel mod nationens sikkerhed. Og kun så længe, det er strengt nødvendigt.

Som en del af arbejdet med at revidere logningsreglerne har Justitsministeriet sendt et forslag til en ny logningsbekendtgørelse i høring. Med forslaget lægger regeringen op til, at teleselskaberne skal fortsætte en omfattende logning af danskernes teledata i en periode på 10 måneder fra marts til december 2022.

Svært at retfærdiggøre en så lang logningsperiode

Institut for Menneskerettigheder sætter i et nyt høringssvar spørgsmålstegn ved logningsperiodens længde.

”Jeg har svært ved at se, hvordan ministeriet kan retfærdiggøre en så lang logningsperiode. 10 måneder er lang tid set i lyset af EU-retten, der kun tillader generel logning i særligt alvorlige situationer og i en meget afgrænset periode,” siger Louise Holck, direktør hos Institut for Menneskerettigheder.

De danske teleselskaber har været forpligtede til at registrere og gemme alle danskeres teleoplysninger uafbrudt siden september 2007. Det, vurderer Institut for Menneskerettigheder, har været systematisk logning, og det er også i strid med EU-retten.

”Den brede logning sætter pres på danskernes ret til privatliv og databeskyttelse. Derfor forventer jeg, at ministeriet gør rede for, hvordan en ny 10 måneders logningsperiode er forenelig med EU-retten.”