Nyhed

Seksuelle overgreb sker oftere på botilbud: Sikkerheden bør skærpes

Menneske kigger ud af vindue
Beboere på botilbud bliver oftere udsat for seksualforbrydelser end andre, og i mange tilfælde udebliver hjælpen. ”Et dobbeltsvigt af mennesker med handicap,” mener Institut for Menneskerettigheder.

”Det er svært at snakke om. Jeg skal finde ordene,” siger Anders, da han står frem med sin historie til Institut for Menneskerettigheders nye rapport om seksuelle overgreb på botilbud. 

Anders har et medfødt fysisk handicap og bor på et botilbud, hvor han blev voldtaget af en medbeboer. Han er et af de knap 30.000 mennesker, der bor på et botilbud, og ifølge tal fra 2017 udgør netop botilbudsbeboere over otte procent af alle danske voldtægtsofre. 

Det er et dobbeltsvigt af mennesker med handicap.
Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Risikoen for voldtægt er ifølge den nye rapport næsten syv gange højere for beboere på botilbud end for andre grupper. Og det er kritisabelt, mener Institut for Menneskerettigheder:

”Staten har pligt til at gøre sit for at beskytte personer med handicap mod vold, misbrug og overgreb. Sikkerheden for beboerne skal derfor være i orden på botilbuddene, og botilbuddene bør have retningslinjer for anmeldelse af seksuelle overgreb til politiet,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder. 

Fire sager om seksuelle overgreb på botilbud


Anders har et medfødt fysisk handicap og har boet på botilbud i mange år. Han er blevet voldtaget to gange, hvoraf den ene blev begået af en anden beboer. Overgrebet blev aldrig til en sag, da politiet ikke mente, at hans forklaring gav mening. For nylig blev Anders voldtaget igen af en anden.

Maria er udviklingsudfordret og har næsten intet sprog. Marias faste pædagog udnyttede hende seksuelt og tog nøgenbilleder af hende. Pædagogen blev dømt for blufærdighedskrænkelse. Hverken personalet eller politiet sendte Maria til undersøgelser efter overgrebet, og hun er ikke blevet tilbudt hjælp til at bearbejde traumet.

Sarah har både fysisk og kognitiv funktionsnedsættelse, der har resulteret i flere indlæggelser i psykiatrien. Sarah blev voldtaget af en pædagog på sit botilbud, men hun og familien blev ikke tilbudt hjælp til at håndtere overgrebet.

Trine har et fysisk og kognitivt handicap. Hendes kæreste, der også har et handicap, begik voldsomme overgreb på hende over en længere periode på botilbuddet. Personalet var klar over, at der foregik nogle ting, men reagerede ikke på det. Da Trine ikke kan sit eget personnummer, mente politiet, at hendes forklaring var utroværdig.

Personnavnene er ændret for at sikre interviewpersonernes anonymitet.

Læs de fire interviews i fuld længde i rapporten 'Seksuelle overgreb på botilbud'.

På baggrund af rapporten opfordrer Institut for Menneskerettigheder derfor Socialministeriet til at skærpe sikkerhedskravene og gøre mere for at forebygge seksuelle overgreb på landets botilbud.

FN's Handicapkonvention

FN’s Handicapkonventions artikel 16, stk. 1
Deltagerstaterne skal træffe alle passende lovgivningsmæssige, administrative, sociale, uddannelsesmæssige og andre foranstaltninger til at beskytte personer med handicap mod enhver form for udnyttelse, vold og misbrug, herunder som følge af køn, både i og uden for hjemmet.

Handicapkonventionen
I juli 2009 tilsluttede Danmark sig FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap. Institut for Menneskerettigheder er udpeget af Folketinget til at fremme og overvåge gennemførslen af FN’s Handicapkonvention i Danmark.

Anbefalingerne ligger i forlængelse af Ombudsmandens anbefalinger og udtalelser i 2017 om, at arbejdet med at højne medarbejdernes sikkerhed i ringe grad havde ført til højere sikkerhed for beboerne.

”Det er et dobbeltsvigt af mennesker med handicap: For det første oplever de vold og overgreb der, hvor de bor, og for det andet får de ikke tilstrækkelig hjælp eller støtte i retssystemet efter et overgreb,” siger Louise Holck.

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Sundhedsministeriet sikrer, at beboere på botilbud får adgang til relevante traumetilbud efter overgreb. I dag findes der nemlig ikke noget specialiseret traumetilbud til mennesker med handicap. 

Heller ikke i retssystemet er ofrene sikret tilstrækkelig hjælp, som tager højde for deres handicap.  Institut for Menneskerettigheder har tidligere dokumenteret, at der langt oftere sker tiltalefrafald i sager, hvor offeret har et kognitivt handicap eller bor på botilbud.

Anbefalinger

På baggrund af rapporten anbefaler Institut for Menneskerettigheder blandt andet, at:

  • Social- og Ældreministeriet styrker botilbudsbeboeres sikkerhed gennem indførelsen af forebyggende initiativer.
     
  • Sundhedsministeriet sikrer adgang til relevante traumetilbud for mennesker med handicap, der har været udsat for seksuelle overgreb.

Læs alle anbefalinger i rapporten 'Seksuelle overgreb på botilbud'.