Nyhed

Erhvervsskoler skal hjælpe elever, som har været udsat for seksuel chikane

Håndværker rynker panden
Hver tredje oplæringskonsulent på erhvervsskolerne kender til tilfælde af seksuel chikane blandt skolens elever, men næsten halvdelen kender ikke skolens forpligtelser. Institut for Menneskerettigheder efterlyser styrket rådgivning.

Elever på danske erhvervsuddannelser veksler mellem at være på skole og i lære, og under hele deres uddannelse er de beskyttet mod seksuel chikane. 

Reglerne, der beskytter dem, findes i dag i fire forskellige love. Derfor kan det være vanskeligt for både elever og oplæringskonsulenter at få fod på, hvilken lovgivning der gælder hvor. 

Elever, der har været udsat for seksuel chikane på deres læreplads, skal ikke stå alene.

Erhvervsskolernes oplæringskonsulenter formidler lærepladser og fungerer som bindeled mellem elever, virksomheder og skoler. Men langtfra alle oplæringskonsulenter kender skolens forpligtelser over for elever, der har oplevet seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed under deres oplæring i en virksomhed, viser Institut for Menneskerettigheders overblik.

”Elever, der har været udsat for seksuel chikane på deres læreplads, skal ikke stå alene. Det er bekymrende, at der på skolerne øjensynligt ikke er tilstrækkelig viden om forpligtelsen til at rådgive eleverne. Det er en væsentlig del af at sikre beskyttelse på lærepladserne,” siger Rasmus Brygger, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder. 

Sådan har vi gjort

I perioden 23. februar - 8. marts 2023 har vi sendt et spørgeskema ud til 235 medarbejdere med ansvar for formidling af lærepladser mellem elever på danske erhvervsskoler og arbejdsgivere. 118 oplæringskonsulenter har besvaret spørgeskemaet. 

Læs mere om metoden bag undersøgelsen.

31 procent af de oplæringskonsulenter, der har besvaret spørgeskemaet, kender til tilfælde, hvor en elev har været udsat for seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed under deres oplæring i en virksomhed. 

47 procent af oplæringskonsulenterne svarer, at de ikke har kendskab til skolens forpligtelser over for elever, der oplever seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed under deres oplæring. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at Børne- og Undervisningsministeriet forpligter erhvervsskolerne til at oprette en rådgivningsfunktion for elever, der oplever seksuel chikane, chikane og diskrimination på skolen eller på deres oplæringssted. 

Samtidig skal der sættes ind med oplysning, så eleverne får kendskab til reglerne og deres rettigheder samt klagemuligheder.

Fire love beskytter erhvervsskoleelever mod seksuel chikane

Elever under en erhvervsuddannelse veksler mellem skole og lære, og deres beskyttelse mod seksuel chikane er dækket af fire forskellige sæt af love. Lovene overlapper hinanden og har hver deres formål, administration og håndhævelse. Det drejer sig om ligebehandlingsloven, erhvervsuddannelsesloven, arbejdsmiljøloven og undervisningsmiljøloven.

Kilde: Erhvervsskolers rådgivning om seksuel chikane bør styrkes, Institut for Menneskerettigheder, marts 2024