Nyhed

Indsats mod sexisme i gaming rulles ud på tværs af Danmark

computer
Institut for Menneskerettigheder, Center for Digital Pædagogik og Astralis iværksætter kampagner og uddannelsesforløb, der skal forebygge og bekæmpe sexisme i gaming.

”Jeg håber, at din familie voldtager dig og gør dig handicappet, så jeg undgår at komme på hold med dig igen.”

Kommentaren er blot én af mange kommentarer, der fremhæves i de nye kampagnevideoer, som Institut for Menneskerettigheder og Center for Digital Pædagogik lancerer sammen med esportsorganisationen Astralis på sociale medier i dag.

Kampagnevideoerne, som når ud til tusindvis af danske gamere, er én ud af flere aktiviteter, som de tre organisationer har iværksat for at gøre opmærksom på og forebygge sexisme og seksuel chikane i gamingmiljøet.

”Sexisme er et alvorligt menneskeretligt problem. Ønsker vi et samfund bygget på værdier som inklusion og ligebehandling, er det afgørende, at normerne i de fællesskaber, børn og unge færdes i, er inkluderende og respektfulde. Det gælder selvfølgelig også i gaming og esport,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Den udbredte forekomst af sexisme og seksuelle chikane, som mange piger og kvinder møder online, også når de spiller computer, er dokumenteret i flere internationale forskningsstudier og medier og er en velkendt problemstilling blandt danske esportsforeninger.

I efteråret 2023 gennemførte Center for Digital Pædagogik interviews med 13 unge, der understøttede tendensen om, at sexisme også er et udbredt problem i gaming.

"De danske esportsforeninger og digitale spiluniverser udgør vigtige læringsrum på lige fod med andre idræts- og fritidsaktiviteter. Miljøerne er i høj grad også med til at forme børn og unges identitet, holdninger og adfærd. Det er derfor vigtigt, at vi på tværs af civilsamfund, esportsforeninger og vidensinstitutioner arbejder for at sikre, at gaming og de positive fællesskaber er tilgængelige for alle, uanset køn," siger Anni Marquard, direktør for Center for Digital Pædagogik.

Forebyggende uddannelse i sexisme i danske esportsforeninger


Udover sociale mediekampagner rettet mod unge gamere, står de tre organisationer i 2024 bag uddannelsesforløb, hvor esportstrænere over hele landet får redskaber til at rejse dialoger om seksuel chikane blandt unge gamere og vejledning i, hvordan de guider unge til at skabe mere inkluderende fællesskaber.

Under uddannelsesforløbet bliver esportstrænerne blandt andet præsenteret for en ny bane i det populære computerspil Fortnite. Banen giver trænerne mulighed for at gøre børn og unge opmærksomme på, hvad sexisme er. 

Når de spiller på banen, som er udviklet af Astralis, vil de i løbet af spillet forholde sig til sexisme og kønsdiskrimination.

Indsatsen mod seksuel chikane er støttet af Alliancen mod Seksuel Chikane under Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet. 10 danske esportsforeninger deltager i uddannelsesforløbet i løbet af 2024.