Nyhed

Højesteretsdom efterlader kvinde og hendes danske børn i fangelejr i Syrien

Døren til Højesteret
Det var i orden, at en kvinde, der rejste til Syrien, fik frataget sit danske statsborgerskab, lyder dom fra Højesteret. Institut for Menneskerettigheder var indtrådt i sagen.

Højesteret har i dag afgjort den første sag om administrativ fratagelse af statsborgerskab. En enig Højesteret vurderer, at den administrative fratagelse af statsborgerskab fra en kvinde, der rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, var i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Højesteret lægger ikke til grund, at fratagelsen af statsborgerskabet har haft vidtrækkende konsekvenser for kvinden og hendes børns mulighed for at blive hjemtaget. Højesteret lægger heller ikke vægt på, at familien lever under umenneskelige vilkår i lejren i Syrien.

”Nu er det op til kvinden at afgøre, om sagen skal indbringes for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol,” siger Nikolaj Nielsen, ligebehandlingschef for Institut for Menneskerettigheder.

Sagen drejer sig om en dansk-marokkansk kvinde, der som 25-årig rejste til Syrien, hvor hun fik to børn. I 2018 blev hun taget til fange og sidder nu sammen med sine to mindreårige børn i al-Roj-lejren i det nordlige Syrien.

Den danske stat valgte i 2021 at evakuere børn og mødre med dansk statsborgerskab. Børn, hvis mødre havde fået frataget deres statsborgerskab, blev tilbudt evakuering uden deres mødre. Derfor befinder de sig stadig i fangelejrene.

Institut for Menneskerettigheder var indtrådt i sagen ved Højesteret og er ligeledes indtrådt i sagen vedrørende hjemtagelsen af tre børn og deres to mødre ved Københavns Byret.