Nyhed

Kun en mangefacetteret indsats vil hjælpe kvinder, der ikke kan opnå religiøs skilsmisse

Billedet viser et close-up af to personers hænder, hvor den ene putter en ring på den andens finger
Tvang i ægteskaber uden mulighed for religiøs skilsmisse er et alvorligt problem, der kræver en bred vifte af indsatser for at opnå reelle løsninger.
Problemstillingerne omkring religiøs skilsmisse er virkelig komplekse. Da stat og religion er adskilt, er statslig indblanding ikke enkel.
Seniorforsker Eva Maria Lassen, Institut for Menneskerettigheder

Det er alvorligt, når kvinder fastholdes i ægteskaber mod deres vilje og ikke har mulighed for at opnå religiøs skilsmisse. Mattias Tesfaye har nu fokus på at få hjulpet disse kvinder, og Institut for Menneskerettigheder opfordrer regeringen til at vælge en mangefacetteret tilgang, når der skal løsninger på bordet.

”Problemstillingerne omkring religiøs skilsmisse er virkelig komplekse. Da stat og religion er adskilt, er statslig indblanding ikke enkel.
Desuden kæmper de kvinder, der oplever problemet, ofte med meget forskellige og sammensatte udfordringer. Der bør derfor søsættes en bred vifte af tiltag for at bidrage til reelle løsninger for de berørte kvinder,” fortæller seniorforsker Eva Maria Lassen fra Institut for Menneskerettigheder.

Eva Maria Lassen er sammen med chefkonsulent Line Vikkelsø Slot ved at undersøge området. De dykker blandt andet ned i, hvordan man i andre europæiske lande med religiøse minoriteter har grebet problematikkerne an, og hvilke erfaringer man har gjort sig. På baggrund af dette arbejde vil Institut for Menneskerettigheder udgive en rapport med anbefalinger til, hvordan danske myndigheder og lovgivere kan hjælpe de kvinder, der fastholdes i religiøse ægteskaber.

”Allerede nu står det klart, at en konstruktiv dialog med blandt andet trossamfundene spiller en vigtig rolle i den sammenhæng,” fortæller Eva Maria Lassen.