Nyhed

Øgede krav til unge kan krænke konvention om statsborgerret

Dansk pas
Lovforslag skal gøre det sværere for unge født i Danmark at få statsborgerskab. Instituttet advarer om brud på europæisk statsborgerretskonvention.

Regeringen foreslår at fjerne den lempeligere adgang til statsborgerskab for unge udlændinge, der er født i Danmark. Men det harmonerer ikke med Den Europæiske Konvention om Statsborgerret, som Danmark har tiltrådt. Konventionen kræver, at stater letter erhvervelsen af indfødsret for personer, som er født på deres område, og som har lovligt og fast ophold i landet.

”For at undgå at krænke menneskeretten anbefaler instituttet, at forslaget droppes,” siger seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll, som har skrevet instituttets høringssvar til lovforslaget.

Lettere integration bør give lempede vilkår

Ifølge lovforslaget skal unge, der er født og opvokset i Danmark, fremover opfylde de samme krav som alle andre udlændinge, når de søger om dansk statsborgerskab. Kun tidligere danskere og statsborgere fra et af de andre nordiske lande er undtaget.

”Hvis forslaget vedtages, stemmer dansk lovgivning ikke længere overens med den europæiske statsborgerretskonvention. Argumentationen bag konventionen er, at unge, der er født eller har boet det meste af deres liv i et land, må formodes at være integreret i landet, og derfor skal de tilbydes statsborgerskab på lempede vilkår,” siger Eva Ersbøll og tilføjer:

”Det er instituttets opfattelse, at alle unge, der er født i Danmark, skal have adgang til at få indfødsret på samme vilkår som unge fra de nordiske lande.”

Nye krav til karakter og prøver

I dag kan unge født i Danmark blive danske statsborgere ved at afgive en erklæring til Statsforvaltningen. Har de unge bestået folkeskolens afgangsprøve, kan de udfylde erklæringen, og Statsforvaltningen kan udstede statsborgerskabsbeviset umiddelbart efter eksamen. Uden en folkeskoleeksamen må de unge vente, til de fylder 18 år, og erklæringen skal være sendt, inden de fylder 19 år. Ud fra oplysningerne i erklæringen konstaterer Statsforvaltningen, om den unge opfylder betingelserne for at blive danske statsborger.

Hvis regeringens lovforslag vedtages, skal unge født i Danmark fremover naturaliseres ved lov. Det betyder, at de skal være fyldt 18 år og have bestået enten en af folkeskolens afgangsprøver med mindst karakteren 02 eller en særlig danskprøve. Hvis et andet forslag fra regeringen også vedtages, vil de unge også skulle bestå en indfødsretsprøve, før de kan få et dansk pas.

Den lempeligere tilgang til statsborgerskab for unge født i Danmark blev indført af den tidligere regering i 2014. Den letter i et vist omfang adgangen til indfødsret for udlændinge født i Danmark. Den nuværende regering har opbakning fra Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne til at fjerne adgangen igen.

Folketingets førstebehandlingen af lovforslaget forventes at finde sted 8. december 2015.

Kontakt

Emerita, Forskning