Nyhed

Retssikkerheden skal sikres for alle i teledata-skandale

Billede af en dommerhammer
Afgørende for retssikkerheden, at Justitsministeriet ser kritisk på alle sager, hvor teledata har været brugt, vurderer direktør Jonas Christoffersen.

Alvorlige fejl i teledata, som kan have betydning for tusindvis af igangværende og afsluttede retssager, får Rigsadvokaten til i de kommende to måneder helt at stoppe brugen af teledata i straffesager. Justitsministeriet arbejder på at finde ud af, hvor mange sager der kan være påvirket af de mangelfulde teledata.

”Sagen er ekstremt alvorlig, og derfor er det godt, at al brug af teledata nu bliver suspenderet, og at Justitsministeriet graver ned i alle sager, der kan have været påvirket af urigtige teledata. Det er vigtigt, at kulegravningen af sagerne er grundig, men det skal også gå stærkt, for det er alvorligt, at vi i Danmark kan have mennesker, der er dømt på et fejlagtigt grundlag. Oprydningen vil kræve mange ressourcer, som regeringen og Folketinget må sikre, at Justitsministeriet har til rådighed,” siger Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder og tilføjer:

”Det er et grundlæggende princip i en retsstat, at alle er uskyldige, til det modsatte er bevist. Vi skal være helt sikre på, at ingen uskyldige bliver eller er blevet dømt på baggrund af urigtige teledata. Det er afgørende, at myndighederne holder fast i det princip, når de enkelte sager bliver gennemgået og vurderet,” siger Jonas Christoffersen.

Justitsministeren har udpeget en uafhængig kontrol- og styregruppe bestående af en landsdommer, to forsvarsadvokater, en strafferetsekspert og en efterforskningsekspert, der skal overvåge kulegravningen af sagen.

Ingen kender omfanget eller den konkrete betydning af fejlene i teledata endnu. I første omgang lød det fra Rigspolitiet, at over 10.000 sager om alvorlig kriminalitet fra 2012 til 2019 skulle gennemgås, fordi der var rekvireret teledata i sagerne. Siden har Rigspolitiet meldt ud, at det også er nødvendigt at se på sager fra før 2012. I dag har Rigsadvokaten midlertidigt stoppet brugen af teledata som bevis eller grundlag for varetægtsfængsling efter fundet af nye, alvorlige fejl i de teledata, der bliver brugt i straffesager.