Nyhed

Rapport: Sagsomkostninger fra straffesager rammer unge ekstra hårdt

 Foto af ung mand i vandkant Foto af Lucas Sankey / Unsplash
Hverken domstole eller politi tager hensyn til alder, når unge skal betale sagens omkostninger i en straffesag. Sagsomkostningerne kan fastholde unge i gæld og i værste fald hindre, at de kommer ud af kriminalitet.

Taberen betaler. Det princip gælder for alle, der taber en sag ved de danske domstole. Princippet gælder også, når taberen er et barn.

I 2022 skyldte 680 børn og unge mellem 15 og 17 år den danske stat cirka 16 millioner kroner for omkostninger fra en straffesag. De færreste af dem, der har fået en dom, vil kunne indfri deres gæld fra sagsomkostninger.

I en ny rapport, ’Jeg bliver aldrig fri af gælden’, undersøger Institut for Menneskerettigheder for første gang de menneskeretlige konsekvenser af gæld fra sagsomkostninger for børn og unge under 18 år.

Unge risikerer at slæbe rundt på gæld, de aldrig kommer af med.
Marya Akhtar, juridisk chef, Institut for Menneskerettigeheder

Institut for Menneskerettigheders gennemgang af dansk retspraksis viser, at domstolene sjældent tager hensyn til alder, når unge samtidig med en dom bliver pålagt at betale sagsomkostningerne.

”Det er vigtigt, at lovgivningen bliver ændret, så både domstole og politi har pligt til at tage hensyn til alder i forhold til sagsomkostninger. I dag bliver det ikke gjort tilstrækkeligt, så unge risikerer at slæbe rundt på gæld, de aldrig kommer af med,” siger Marya Akhtar, der er juridisk chef på Institut for Menneskerettigheder.

"Jeg bliver aldrig fri af gælden"

"Jeg skylder nok 250.000 kroner i sagsomkostninger. Det er mange penge, når man lige er fyldt 17 år. Jeg bliver aldrig fri af gælden.”

Sådan beskriver Theis den gæld, som han har fra sagsomkostninger i de to straffesager, han blev idømt, da han var henholdsvis 15 og 16 år.

”Det er stressende at tænke på, at når jeg kommer ud, har jeg gæld, som sidder fast på mig resten af mit liv. Det kan godt gøre mig ked af det.”

Theis er en af de unge, der fortæller deres historie i rapporten 'Jeg bliver aldrig fri af gælden'.

Det følger af menneskeretten, at myndighederne skal lægge vægt på barnets tarv og tage hensyn til barnets eller den unges alder – også når de bliver dømt for kriminalitet.

Institut for Menneskerettigheder konkluderer i rapporten, at hensynet bør fremgå tydeligere i lovgivningen.

Sagsomkostninger kan få unge til at spare på forsvar

Frygten for sagsomkostningerne risikerer desuden at få børn og unge til at spare på udgifterne til en forsvarsadvokat. Det er nemlig ofte salæret til en forsvarsadvokat, der udgør den største omkostning.

”Børn og unge har ret til en retfærdig rettergang og adgang til et effektivt forsvar. Den menneskeret er uomtvistelig. Så hvis udsigten til sagsomkostninger får børn og unge til at begrænse kontakten med deres forsvarsadvokat, kan det være en hindring for et effektivt forsvar,” siger Marya Akhtar. 

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at hensynet til den dømtes alder skal fremgå udtrykkeligt af retsplejeloven og straffuldbyrdelsesloven. 

Anbefalinger

Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at:

  • Folketinget og regeringen ændrer retsplejelovens regler, så hensynet til domfældtes alder fremgår udtrykkeligt af retsplejelovens § 1008.
  • Folketinget og regeringen tilføjer en bestemmelse i kapitel 16 i straffuldbyrdelsesloven, så politiet kan undlade at opkræve sagsomkostninger af hensyn til domfældtes alder.
  • Justitsministeriet med inddragelse af anklagemyndigheden, politiet og domstolene sikrer tydeligere oplysning om klageadgange over sagsomkostninger, samt at politiet vejleder om adgangen til administrativ klage over opgørelsen og opkrævningen af sagsomkostninger.