Publikation
Forside af analysen om Danmarks nationale romastrategi

Danmarks romastrategi lever ikke op til europæiske forpligtelser

Danmarks nationale strategi for inklusion af romaer er blandt de mest ukonkrete og uambitiøse romastrategier i EU og lever ikke op til minimumsforpligtelserne i EU’s strategiske ramme for romaers ligestilling.

Danmark har forpligtet sig til at udarbejde en national strategi, der skal sikre ligebehandling af romaer, blandt andet ved at bekæmpe had og diskrimination.

I EU’s strategiske ramme for romaer opstiller EU-Kommissionen en række minimumsforpligtelser for medlemslandene. Men Danmarks nationale strategi lever ikke op til de minimumsforpligtelser.

Danmarks indsats mangler blandt andet konkrete måltal for romaers ligestilling og inddragelse af romaer i udviklingen af den nationale strategi.

Derudover baserer Danmarks nationale strategi sig kun på allerede eksisterende og generel lovgivning om ligestilling og integration og er ikke specifikt målrettet romaer.

På baggrund af analysen anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at:

  • Udlændinge- og Integrationsministeriet tager initiativ til at revidere Danmarks nationale strategi for inklusion af roma, så den lever op til minimumsforpligtelserne i EU’s strategiske ramme for inklusion af romaer.
  • Udlændinge- og Integrationsministeriet igangsætter vidensindsamling om romaers situation i Danmark med henblik på at fastsætte konkrete måltal vedrørende romaers ligestilling i Danmark.

 

EU's minimumsforpligtelser til de nationale romastrategier

Den nationale strategi skal:

  1. Fastsætte referenceværdier og delmål med henblik på at opfylde EU’s overordnede delmål
     
  2. Fastsætte delmål for specifikke grupper for at reflektere romabefolkningens diversitet
     
  3. Bekæmpe romahad og diskrimination
     
  4. Sikre den socioøkonomiske integration af marginaliserede romaer, særligt indenfor uddannelse, beskæftigelse, sundhed og bolig
     
  5. Kombinere målrettede og generelle tiltag med øje for kontekstspecifikke udfordringer samt adressere barriere for romaers adgang til generelle ligestillingstiltag
     
  6. Særskilt budgettering til implementering og monitorering
     
  7. Etablering af mekanismer til rapportering, monitorering og evaluering af fremskridt
     
  8. Systematiseret civilsamfundsinddragelse af romaledede organisationer, relevante ministerier, ligebehandlingsorganer og andre relevante aktører i høringer og samarbejde
     
  9. Kapacitetsopbygning for at fremme aktiv civilsamfundsdeltagelse i politikudformning.

Det nationale romakontaktpunkt (NRCP) skal:

  1. Sikres det nødvendige mandat og tilstrækkelige ressourcer
     
  2. Præsentere fremskridtsrapporter og deltage i Kommissionens NRCP-netværk.

 

Kilde: EU-Kommissionen (2020). EU Roma strategic framework for equality, inclusion and participation for 2020-2030

Vi tilstræber, at vores pdf’ede publikationer m.m. er egnede til at blive læst af skærmlæser. Skulle du opleve problemer, så kontakt venligst digital redaktør, Stine Juhl Nielsen på stni@humanrights.dk