Forskningsprojekt

Samarbejdet om det anbragte barn

Undersøgelse af, hvordan kommunerne kan styrke anbragte børns ret til familieliv.

Projektet kortlægger udfordringer i samarbejdet mellem myndigheder, forældre og anbragte børn. Vi analyserer registerdata for at få viden om, hvilken betydning forebyggende foranstaltninger samt støtte til forældre og børn kan have for en anbringelse: Vores hovedspørgsmål til Danmarks Statistisks data er: Kan man se en sammenhæng mellem støtte til forældre og børn forud for en anbringelse og brugen af tvang? Har støtten før og under en anbringelse indflydelse på længden af anbringelsen, og er der færre sammenbrud i anbringelserne?

De statistiske analyser suppleres af interview med unge tidligere anbragte og forældre til anbragte børn. De kvalitative interviews kan fortælle, hvordan kommunernes støtteforanstaltninger – eller mangel på støtte – blev oplevet af børn og voksne, og hvad der har haft betydning for forløbet af anbringelsen.

Formål

Projektet skal skaffe systematisk viden om, hvordan kommunale støtte- og udviklingsindsatser til forældre til anbragte børn får indflydelse på anbringelser uden for hjemmet, og hvordan de opleves fra de respektive parters perspektiv.

Den viden, der tilvejebringes i projektet, skal være af relevans for fagfolk på anbringelsesområdet, dvs. sagsbehandlere, familiebehandlere, børne-sagkyndige, anbringelsessteder, plejefamilier samt kommunale ledere og medlemmer af børn- og ungeudvalgene.

Projektets komponenter

Der indgår flere delkomponenter i projektet:

  1. Surveyundersøgelse af § 54-støttepersoners erfaringer og synspunkter vedrørende samarbejdet mellem forældre, kommuner og anbringelses-steder. Læs rapporten for undersøgelsen her.
  2. Kvantitativ undersøgelse af sammenhænge mellem typer af foranstaltninger og anbringelsesforløb.
  3. Kvalitative interviews med unge, tidligere anbragte om deres erfaringer og synspunkter vedrørende støtten til dem og deres forældre forud for, under og efter anbringelsen.
  4. Kvalitative interviews med forældre til anbragte børnom deres erfaringer og synspunkter vedrørende støtten til dem og deres barn forud for, under og efter anbringelsen.

Baggrund

Det er bredt dokumenteret i forskningen, at familierelationer er meget vigtige for et barns udvikling, også selv om der er tale om problematiske relationer. Alligevel er der meget, der tyder på, at fastholdelsen og udviklingen af børns tilknytning til deres forældre prioriteres lavt, når børn anbringes uden for hjemmet.

Det er vores antagelse, at vi kan styrke mange anbragte børns trivsel og udvikling gennem at gøre deres forældre bedre i stand til at være en ressource for deres børn – uanset om disse forbliver i anbringelse eller på et tidspunkt hjemgives.

Der er dog behov for mere viden om, hvordan forskellige støtteforanstaltninger spiller ind på et anbringelsesforløb og hvordan de opleves af dem, som modtager dem – eller ikke modtager dem.

The research project page in English