Ældre kvinde på plejehjem

Ældre

Ældre er beskyttet af de samme menneskerettigheder som alle andre, mens EU-lovgivningen samtidig giver ældre en særlig beskyttelse mod diskrimination.

Der er blevet flere ældre i Danmark. På bare ti år er andelen af danskere over 65 år steget med 3 procent. I 2023 udgjorde danskere over 65 år 20 procent af befolkningen, mens andelen af danskere over 80 år udgjorde 5 procentI 2050 forventes den andel at være fordoblet. Ældre borgere har vidt forskellige forudsætninger, hvad angår sundhed, økonomi, arbejdsevne og sociale behov. 

De seneste år har danske medier dækket sager, hvor udsatte borgere med plejebehov bliver udsat for omsorgssvigt og nedværdigende behandling på landets plejehjem, blandt andet denne sag fra 2022. Styrelsen for Patientsikkerheds erfaringsopsamling fra september 2023 viste, at ud af mere end 500 tilsyn på ældreområdet afdækkede hver 4. tilsyn større eller kritiske problemer. 

Mens der offentligt er fokus på rettigheder og retningslinjer i ældreplejen, er det samtidig blevet lettere at fravige dem i et forsøg på at ”sætte kommunerne fri”. Frisættelsen stiller højere krav til et effektivt og tilstrækkeligt tilsyn på området. I marts 2023 udgav VIVE en midtvejsevaluering af frisættelsen på ældreområdet. Her er det nævnt som et opmærksomhedspunkt, om frisættelsen skaber større ulighed for borgeren.

Der er en ældrereform under opsejling, der vil skulle sikre mere selvbestemmelse for de ældre. Derudover skal der laves en ”tilsynsreform”, der vil nedlægge alle de kommunale tilsyn samt det statslige tilsyn. Der stal i stedet laves ét tværkommunalt ældretilsyn. Det er afgørende, at det sikres, at tilsynsreformen fører til en forbedring af de ældres rettigheder.

Tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra maj 2023 viser, at flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Samtidig er alder den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere. I et forsøg på at forebygge aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet blev det i 2022 forbudt for arbejdsgivere at bede ansøgere om at oplyse deres alder. Forbuddet gælder kun for jobansøgninger og elektroniske rekrutteringssystemer. En jobansøger kan derfor stadig blive udsat for forskelsbehandling på grund af alder i forbindelse med ansættelsessamtaler. Det er derfor vigtigt, at regeringen overvåger, om forbuddet har effekt. 

Mens antallet af unge hjemløse personer er reduceret ved de seneste to hjemløsetællinger, stiger antallet af ældre hjemløse fortsat. Siden 2009 er antallet af ældre hjemløse steget, og næsten halvdelen af alle hjemløse personer over 60 år har i 2022 været hjemløse i mere end to år. 

En undersøgelse fra 2021 viste, at gruppen af ældre hjemløse ofte har psykiske udfordringer, misbrugslidelser og fysiske helbredsproblemer. Den fortsatte stigning i antallet af hjemløse personer er derfor stærkt bekymrende og kalder på en specialiseret indsats.

Indhold på siden