Nyhed

Behov for stærkere tilsyn med efterretningstjenesterne

Soldater ved et bord
Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste understreger behov for evaluering af, om Tilsynet med Efterretningstjenesterne har de nødvendige beføjelser.

Institut for Menneskerettigheder pegede i 2012 i sit høringssvar til oprettelsen af Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) på, at rammerne for tilsynet ikke lever op til internationale anbefalinger for en uafhængig og effektiv kontrol med efterretningstjenesterne i et moderne retssamfund. 

”De ulovligheder, som tilsynet peger på i sin kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste, understreger behovet for et stærkt og uafhængigt tilsyn. Men det viser også, at der stadig er et stykke vej til at etablere et uafhængigt og effektivt tilsyn, som effektivt kan kontrollere hele efterretningstjenesternes virksomhed,” siger Louise Holck, konstitueret direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Instituttet anbefaler derfor, at regeringen i samarbejde med Folketinget tager initiativ til en kortlægning og systematisk vurdering af det samlede tilsyn med PET og FE.  

Tilsynet peger selv på, at der bør etableres en whistleblower-ordning, og at der skal ske en evaluering af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste med henblik på stillingtagen til, om tilsynet i tilstrækkelig grad har de nødvendige kompetencer og ressourcer til at gennemføre en effektiv legalitetskontrol af FE. 

”Institut for Menneskerettigheder bakker tilsynet op i, at der på baggrund af denne skandale er behov for at se på tilsynets kompetencer og ressourcer. Det her burde ikke ske i et retssamfund, og det skal sikres, at det aldrig sker igen,” siger Louise Holck.