Nyhed

Danmark dømt for diskrimination

Danmark er ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blevet dømt for at diskriminere statsborgere med udenlandsk baggrund i familiesammenføringssager.

Idenne uge slog Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fast, at Danmark diskriminerer statsborgere, der har opnået statsborgerskabet sent i livet.

Problemet er den såkaldte 28-årsregel, som fritog personer, der har haft dansk statsborgerskab i mere end 28 år, fra tilknytningskravet i familiesammenføringssager. Ifølge tilknytningskravet kan et ægtepar kun få opholdstilladelse ved familiesammenføring, hvis de har en større tilknytning til Danmark end til et andet land. I dag kræves der 26 års statsborgerskab for at slippe for tilknytningskravet.

Sagen om 28-årsreglen har kørt siden 2003, hvor Ousmane Biao, der oprindeligt er fra Togo, fik afslag på familiesammenføring med sin ghanesiske kone. Først var sagen igennem det danske retssytem, hvor både Østre Landsret og Højesteret frifandt den danske stat for krænkelser af menneskerettighederne. Også Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kom i første omgang frem til, at reglen ikke var et brud med Biaos menneskerettigheder. Både Højesteret og Menneskerettighedsdomstolen var i tvivl, og begge afgjorde sagen med fire stemmer mod tre. Sagen blev derfor henvist til Menneskerettighedsdomstolens storkammer.

Storkammeret har nu sat et endeligt punktum ved sagen ved at dømme 28-årsreglen for diskriminerende og dermed i strid med artikel 14 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Af Storkammeret 17 dommere stemte 12 for at anse reglen for diskriminerende. Storkammeret lagde i sin vurdering vægt på blandt andet, at Danmark som det eneste land i Euopa har indført en regel, der gør forskel på landets egne statsborgere i sager om familiesammenføring.

Institut for Menneskerettigheder var kritisk over for reglen, da den oprindeligt blev indført, da instituttet vurderede, at den netop ville være en krænkelse mod de statsborgere, der ikke kan opfylde kravet om at have haft statsborgerskab i 28 år.

Dommen betyder, at Danmark enten må ophæve 26-årsreglen eller ændre den, så den ikke længere fører til ulovlig forskelsbehandling. Danmark skal desuden betale en godtgørelse på 6.000 euro til Ousmane Biao, der har modtaget retshjælp til at føre sagen.