Høringssvar

Menneskeretligt fremskridt: Grønland vil kriminalisere psykisk vold

Foto: Eric Ward/Unsplash
Det er en rigtig god nyhed, at Grønland vil gøre det strafbart at udøve psykisk vold, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

Justitsministeriet ønsker i samarbejde med Grønlands regering Naalakkersuisut at gøre det ulovligt at begå psykisk vold i nære relationer i husstanden i Grønland. 

”Det er en rigtig god nyhed, at Grønland ønsker at kriminalisere psykisk vold. Psykisk vold er en alvorlig krænkelse, som kan have langvarige konsekvenser for ofrene,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.

I 2022 besluttede Grønlands Parlament, Inatsisartut, at Grønland skal tiltræde Istanbulkonventionen, som er Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet. Kriminaliseringen af psykisk vold er i overensstemmelse med artikel 33 i Istanbulkonventionen.


Beskyttelsen bør gælde for flere relationer


I sit høringssvar anbefaler Institut for Menneskerettigheder, at lovudkastet bliver udformet således, at beskyttelsen også gælder for personer, der ikke bor sammen.  

Lovudkastet lægger nemlig ikke op til at kriminalisere psykisk vold, der begås mellem mennesker, der ikke bor sammen, eller er knyttet til hinanden på anden vis end gennem husstanden.

”Vi anbefaler, at Justitsministeriet og Naalakkersuisut udformer lovudkastet, så bestemmelsen beskytter alle i nære relationer mod psykisk vold, uanset gerningspersonens tilknytning til husstanden,” siger Louise Holck.

Instituttet anbefaler desuden, at der bliver afsat ressourcer til at øge befolkningens viden om psykisk vold gennem oplysningsindsatser og undervisning målrettet både børn og unge og fagpersoner, der arbejder i undervisningssektoren eller på det sociale område.