Nyhed

Menneskerettighedsprisen går til Naja Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe

Fem kvinder, der alle har fået opsat spiral  på danske myndigheders bud i 1960'erne og 1970'erne.
Naja Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe modtager menneskerettighedsprisen for at kaste lys over de overgreb, den danske stat udsatte tusindvis af grønlandske kvinder og piger for.

I 2017 brød Naja Lyberth mere end 40 års tavshed, da hun i et Facebook-opslag fortalte, at hun som 14-årig fik oplagt spiral, uden sit eller forældrenes samtykke.

Facebook-opslaget lagde kimen til et menneskeretligt opgør, som Naja Lyberth sammen med andre grønlandske kvinder har arbejdet for i flere år.

Kvindernes mod til offentligt at fortælle om de traumer, de ufrivillige spiraloplægninger har efterladt dem og flere tusinde grønlandske kvinder med, bliver nu hædret af Rådet for Menneskerettigheder i Danmark. Den 26. februar modtager Naja Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe den 10. menneskerettighedspris.

”Det kræver en usædvanlig styrke og et stort mod at stå frem og fortælle om overgrebene. Kvindernes åbenhed banede vejen for DR’s omfattende journalistiske undersøgelse, der har været med til at blotlægge skandalens omfang. Deres vidnesbyrdfortællinger har ført til igangsættelsen af en uvildig udredning af spiralsagen og ikke mindst etableringen af et fællesskab på tværs af Grønland og Danmark, hvor kvinderne arbejder for retfærdighed og et retsligt opgør,” siger Ramus Grue Christensen, forperson for Rådet for Menneskerettigheder.

Naja Lyberth og spiralsagens arbejdsgruppe er taknemmelige for at modtage prisen.

”Vi oplever prisen som en anerkendelse af de krænkelser, den danske stat udsatte os for. Forhåbentligt er prisen med til at lægge pres på den danske stat til at tage ansvar. Vi tror ikke på, at den uvildige udredning af spiralsagen vil føre til den anerkendelse og erstatning, vi kræver. Vi har ikke tid til at vente. Vi er oppe i årene, og nogle af kvinderne er over 80 år,” siger Naja Lyberth.

Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en uvildig udredning af spiralsagen fra 1960 og frem til 1991, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet. Udredningen forventes at være færdig i 2025.

I oktober 2023 rejste Naja Lyberth og 66 andre grønlandske kvinder hver især krav om 300.000 kroner i godtgørelse fra den danske stat for den krænkelse, som de blev udsat for i forbindelse med den såkaldte spiralkampagne.

Naja Lyberth medvirker i DR’s podcast ’Spiralkampagnen’ fra 2022, der fortæller om de danske læger, der opsatte spiraler på grønlandske kvinder og piger ned til 13-årsalderen uden deres eller deres forældes samtykke.

Ifølge podcasten blev der fra 1966 til 1970'erne opsat 4.500 spiraler på næsten halvdelen af de 9.000 fødedygtige piger og kvinder i Grønland. Spiralkampagnen blev foretaget som led i danske myndigheders strategi for at nedbringe befolkningsvæksten i Grønland.

Siden er Naja Lyberth blevet interviewet af en lang række danske, grønlandske og internationale medier. I 2022 var hun hovedpersonen i ’Greenland’s lost generation’, et dokumentarafsnit på BBC.  Samme år placerede den britiske mediegigant hende på listen over verdens 100 mest indflydelsesrige kvinder.

Spiralsagens arbejdsgruppe

I 2022 oprettede Naja Lyberth en støttegruppe for ofrene for spiralkampagnen. Her deler grønlandske kvinder erfaringer og bearbejder deres traumer. Gruppen tæller i dag 238 kvinder. Spiralsagens arbejdsgruppe, der arbejder frem mod et retsopgør, er blevet til i den gruppe.