Nyhed

OK15. Derfor er mere barsel til far en sejr

Én ekstra uges forældreorlov med fuld løn til fædre er et meget vigtigt skridt i forhold til at ændre på, at kvinderne tager ca. 93 % af den samlede barsel.

Af Kenn Warming, specialkonsulent og Ask Hesby Krogh, teamleder, Institut for Menneskerettigheder

Den ekstra uges forældreorlov har en positiv indvirkning på kvinders karrieremuligheder, indvirkning på den cirka 17 % store lønforskel, der er mellem mænd og kvinder, og det vil stille fædre stærkere i situationer, hvor familier opløses, og bopælsforælder og samvær skal afklares.

Overenskomstaftalens ekstra uge til fædrene er en sejr for ligestillingen. For selvom danske kvinder og mænd på mange områder har formel ligestilling, er forældreorlov et punkt, hvor forskellen fortsat er markant og relativt konstant. Tre til fire gange så mange mødre som fædre tager forældreorlov, og deres orlovslængde er næsten fire gange længere end fædrenes. Ifølge Danmarks Statistik afholder fædre blot 7,2% af den fælles barsel.

Retter vi blikket mod tre af vores nordiske nabolande, ser vi, at i Sverige, hvor far har ret til to øremærkede pappa-måneder plus ti dage i forbindelse med fødslen, står fædrene for 23,7 % af den samlede barsel. I Norge er der ti ugers fædrekvote, og fædrene tager 27,5 % af orloven. I toppen finder vi Island, hvor 3,5 måneders barsel er reserveret til far, der tager mere end en tredjedel af orloven. I lande med en højere andel øremærket fædrebarsel tager far altså en større del af den samlede barselsperiode. Litteraturstudier fra SFI viser desuden, at en stor del af fædrene tager den orlov, som er øremærket til dem, men få af dem benytter sig af den del af orloven, der er til deling og dermed til forhandling mellem mor og far. Studiet påpeger, at størstedelen af fædrene ville tage mere orlov, hvis en større del af orloven var øremærket til dem. Vel at mærke hvis orloven er med løn.

Institut for Menneskerettigheder, der ifølge loven har til opgave at fremme ligestilling i Danmark, vurderer, at en mere ligelig fordeling af barsel er helt afgørende for at fremme ligestilling i Danmark. Det vil have en effekt på de traditionelle kønsmønstre, hvor kvinden i dag er hovedomsorgsperson. Det sender desuden et kraftigt signal til arbejdsgiver, ægtefælle, kollegaer, venner og andre om, at det er normalt og legitimt for fædre at tage forældreorlov. Selvom vi ikke er i mål er den ekstra uge et vigtig skridt i den helt rigtige retning!